Virus šarke napao sadni material u Rasinskom okrugu

0

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorovič primio je danas sve nadleže poljoprivredne stzručnjake u Rasinskom okrugu koji se suočavaju sa problemima u proizvodnji sadnog materijala. Inicijativu za održavanje ovog sastanka pokrenuli su poljoprivredni proizvođači, s obzirom da je u poslednje vreme u značajnijoj meri evidentirana pojava virusa šarke kod sadnog materijala.

Poseban problem je što je veliki broj proizvođača izvozno orijentisan u Evropsku uniju, a na izvesnim kontigentima već je uzorkovan ovaj virus.

Tokom današnjeg sastanka analizirane su mogućnosti kojima bi se onemogućila pojava ovog problema, a u merama bi učestvovali svi poljoprivredni proizvođači, stručnjaci, nadležne službe i lokalne samouprave.

Jedan od prvih i najvažnijih koraka je određivanje zaštićenog pojasa gde će se proizvoditi sadni materijal, najčešće pogođen ovom bolešću. To podrazumeva kompletno ispitivanje i uzorkovanje zemljišta, stvaranje uslova za proizvodnju koji će eliminisati pojavu virusa i monitoring rasta i razvoja.

Inače, poreko 90 posto celokupnog sadnog materijala u Srbiji, proizvodi se upravo ne teritoriji Rasinskog okruga, odnosno na području opština Kruševac, Ćićevac i Varvarin.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime