Za uređeniju Kuršumliju–postani šampion kompostiranja

1

Uz podršku nemačke razvojne saradnje, Opština Kuršumlija i JPKD „Toplica“ organizuju obuku za buduće promotere kućnog kompostiranja otpada u četvrtak, 29. juna u 10 h na gradskoj pijaci.

Na obuci će učestvovati predstavnici lokalnih ekoloških udruženja i komunalnog preduzeća, a u okviru programa predviđen je i kompost-kviz za građane Kuršumlije, te će oni koji budu učestvovali imati mogućnost da kao nagradu dobiju priručnik za kompostiranje.

Cilj obuke je da budući promoteri steknu osnovna praktična znanja o procesu kompostiranja, pravilnoj pripremi kompost mase i njenom daljem negovanju, kao i upotrebi zrelog komposta, kako bi to stečeno znanje prenosili na svoje sugrađane.

Naime, analize su pokazale da bio otpad čini oko polovine ukupne količine otpada koja nastaje u domaćinstvima širom Srbije. Ovde spadaju baštenski i kuhinjski otpad kao što su pokošena trava, grančice, uvelo cveće, ostaci od voća i povrća, ljuske od jaja i slično. Ako se ovaj otpad odlaže na deponijama pravi velike probleme jer njegovom razgradnjom dolazi do zagađenja vode i vazduha.

Zato je važno smanjiti količinu bio otpada koju bacamo u kante i kontejnere za smeće. Najbolji način da to postignemo je da počnemo da kompostiramo naš otpad kod kuće, odnosno u našim dvorištima.

Korist kompostiranja je višestruka. Ukoliko se otpad kompostira, smanjuje se količina otpada na deponijama čime se doprinosi zaštiti životne sredine i ublažavanju klimatskih promena. Kompostiranjem štedimo novac, smanjuju se troškovi upravljanja otpadom i podstiče cirkularna ekonomija.

Na kraju, ali ne i najmanje važno je da upotreba komposta pospešuje plodnost zemljišta, a na taj način smanjuje se i upotreba veštačkog đubriva.

Ova obuka realizuje se u okviru projekta nemačko srpske razvojne saradnje „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama – IMPACT“ koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a finansira se od strane nemačkog Saveznog ministartsva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime