Zašto nije otvorena Kuršumlijska Banja?

1

Ni nakon 10 meseci od obećanja tadašnjeg premijera, sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Kuršumliji da će Vlada Srbije u veoma kratkom roku doneti neophodne odluke kojima će biti omogućeno otvaranju Kuršumlijske Banje projektom javnog i privatnog partnerstva, stvari nisu pomaknute sa mrtve tačke.

I sada, kao i pre više od 12 godina kada je prestao sa radom Zavod „Žubor“, time i sama Kuršumlijska Banja, pravo na vlasništvo polaže Fond PIO koji je navodno u najvećem delu učestvovao u izgradnji ovog zavoda.

Kako saznajemo u lokalnoj samoupravi u Kuršumliji, Vlada Srbije još uvek nije razrešila ovaj spor oko vlasništva iako je samozvani vlasnik, Fond PIO u vlasništvu države, pa bi bilo i logično da to država i razreši pre svega u interesu žitelja kuršumlijske opštine.

Time je dugo očekivano ponovno otvarenje Kuršumlijske Banje ostalo mrtvo slovo na papiru, a zub vremena uništava i ono malo što je ostalo od ove, jedne od najstarijih i najlepših banja u Srbiji što možete videti na fotografiji našeg saradnika Časlava Stojanovića koja je nedavno uslikana:

Razgovorima koji su vođeni u drugoj polovini oktobra prošle godine između premijera Vučića i predstavnika AD Planinka tokom posete prvog čoveka Sbije kuršumlijskoj opštini, dogovoreno je da se projektom javnog i privatnog partnerstva omogući otvaranje ove banje u koju bi dve strane trebale da ulože oko 10 miliona evra.

– Naša namera je da, pre svega, rešimo imovinsko-pravne odnose i zato sam došao ovde da sa Fondom PIO, i zbog toga što Vlada budžetski finansira dobar deo penzija, da to Vlada preuzme pod svoju kontrolu i da pokušamo da pronađemo investitora, one koji hoće da ulože ovde u 16.000 kvadrata. Čak smo i mi spremni, najbolje bi bilo da odmah pronađemo privatnika i ne možemo dozvoliti da ovo ostane u ovakvom stanju, kazao je tada premijer Vučić u direktonom uključenju na RTS-u.

I ministar Turizma, trgovine i telekomunikacija, Rasim Lajić je tada rekao da je AD Planinka zainteresovana da preuzme Kuršumlijsku Banju čime bi ova banja ponovo stala na noge.

– Cilj države je da se aktiviraju svi potencijali, ne samo u oblasti banjskog, već turizma u celini, kao važnog sektora privrede Srbije, kazao je ministar Ljajić.

Dogovorom je bilo predviđeno da država uloži u infrastrukturu, a AD Planinka u osposobljavanje Zavoda „Žubor“ koji bi već ove turističke sezone mogao da primi nove goste, a bilo bi zaposleno oko stotinu novih radnika.

Zapelo u Vladi Srbije, koja je očigledno imala prioritetnije stvari da rešava, pa su odgovarajuće odluke kojima bi se ovakav dogovor iz oktobra prošle godine realizovao izostale.

Inače, Kuršumlijska Banja prestala je sa radom 2006. godine, kada su pripadnici MUP Srbije u njoj boravili zbog kurseva za obuku, a kada je zbog neplaćenih poreza hotel u kojem je radilo 130 radnika zatvoren.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime