Zašto treba glasati na referendumu o promeni ustava Srbije

0

Kada postavljamo sada aktuelno pitanje referenduma, da počnemo od reforme pravosuđa 2009- godine kada su opštinskim odborima tada vladajuće stranke stizali upiti za sudije i bivali overavani od strane opštinskog odbora sudije kao podobni ili nepodobni da bi dosta sudija posle toga ostalo bez posla i njihove porodice bez egzistencije. Ljudi koji su iole mislili drugačije bili progonjani, čak  i u advokaturi gde su pojedinim advokatima cepana punomoćja ako nisu uz stranku ili nekog političara.

Nasuprot tome sada imamo priliku da se sudijama garantuje stalnost sudijske funkcije, i veća doza nezavisnosti kada znaju da ne mogu biti zamenjeni za 3 godine.

Što se samog referenduma tiče, ono što je najvažnije da poručimo narodu, akademskoj javnosti da referendum nije stranačko pitanje,nijedne partije.

Referedum je državotvorno pitanje pitanje koje treba da ima široki nacionalni konsenzus, a svako je slobodan da po svojoj volji i sopstvenom ubeđenju se izjasni na referendumu nedvosmisleno sa DA ili NE.

Kako bi kolege pravnici rekli, u izgradnji svake demokratske države postoji pravo da se slobodno izražava svoje mišljenje, stoga postoje takve vrste iz pravne  demokratije – izbori i referendumi.

Ova dva pojma na prvi pogled slična su jedna drugoj, ali to nije tako. Sličnosti su u mehanizmu vođenja shvatajući  ova dva koncepta, možete tačno razumeti u čemu su razlike među njima..

Izbori su kontrolirani proces, zbog kojeg se formiranje izvršnih i zakonodavnih tela vrši prikupljanjem glasova građana zemlje koja učestvuje, kao i svake političke orgnizacije koja učestvuje u ovom procesu.

Referendum je pak oblik vladavine koji spovode sami građani zemlje koji izražavaju mišljenje o raznim važnim državnim pitanjima.

Kao što je bio i slučaj 2006 godine kada je bio političkih razmimoilaženja ali se postigo široki narodni referendum za glasanje za Ustav iz 2006-godine.

Tada se prepoznala važnost donošenja takvog akta, sada imamo referendum o potvrdjivanju akta o promeni ustava, gradjani su dobili uputstva republicke izborne komisije i obaveštenje da će se na glasačkom listiću naći pitanje da li se za akt o potvrđivanju za promenu ustava i da se nedvosmisleno izjasne sa jednim od ponuđenih odgovora DA ili NE, te da je svakako bitno da ispune svoju građansku dužnost.

(Autor: Aleksandra Marković, diplomirani pravnik)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime