ŽENE, SREĆAN 8. MART

0

Kada dođe 8. mart ja pomislim na Klaru Cetkin, pomislim na sva prava koja imam, na svoje obrazovanje, na mogućnost da govorim, da pišem i da se bunim protiv provincije u čoveku. Pomislim na pravo da budem čovek, žena, misao. Ali najviše mislim na karanfile.

U stvari, najviše mislim na osnovnu školu i na raskrsnicu na kojoj se u kofama šarene karanfili. Ruže su bile skupe za devedesete.

Prava lepota tog odrastanja i dalje stoji u onim kofama ispred škole, u mirisu karanfila. Prvo je čas likovnog – ručno izrađene čestitke. Redom: za mamu, za baku, za tetku i jedna krišom, za učiteljicu. Nacrtaš šta znaš, ali zna se da je to uvek vaza sa cvećem i nespretna slova: Srećan 8. mart. Kod kuće to popravljaš, udešavaš i čekaš sutrašnji dan. Na putu do škole: karanfil za učiteljicu. Ne zaboravlja se ta slika – trideset karanfila na katedri i trideset ručno rađenih čestitki. Učiteljicin osmeh i: „Pa, dobro, zašto ste se trošili, deco?”

Na putu do kuće opet karanfili, ovog puta za mamu, tetku i baku. Cele nedelje miriše cveće iz vaze, i one prave i nacrtane.

Naravno da je 8. mart za mene bio dan da nasmejem svoje omiljene žene. Naravno da mi nije padala na pamet Klara Cetkin i glasanje. Naravno da nisam znala šta je ravnopravnost.

Danas mi to poklanjanje cveća izgleda kao: Evo ti ruža što si oprala sudove posle posla.” Tu izroni ona problematika praznika i rođendana, svi su odjedared prema tebi fini. Budi dobar prema svojoj ženi svaki dan, ne izvlači fleke početkom marta. A i vi, žene, probudite se malo. Sa pravima ste dobile nove obaveze, a starih vas niko nije oslobodio. Podelite to između sebe. Muškarcu neće da padne kruna s glave ako jednom nedeljno opere sudove (osim ako mu je velika kruna). Kad može žena da puca, može i muškarac da usisa dnevni boravak – a zajedno da se čuvaju deca, menjaju pelene i na smenu ustaje preko noći.

Je li to toliko nemoguć scenario?

Ove nedelje se vraćam u detinjstvo. Idem do stare škole da vidim da li još neko prodaje karanfile i da li mirišu na mamu, tetu, baku i sve tri moje učiteljice.

Mojim omiljenim ženama, svim ženama i onima koje će tek to da budu: Srećan vam 8. mart! Volite sebe svaki dan!

Autorka: Srbijanka Stanković

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime