Zimska škola za poljoprivrednike

0
Foto: Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Tradicionalna zimska škola, koju je organizovala Poljoprivredno stručna služba Prokuplje, okupila je veliki broj vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstava iz Mađara, Gornje i Donje Trnave, Nove Božurne, Đurevca, Zdravinja, Velike i Male Plane i drugih prokupačkih sela. Pored njih, u ovoj zimskoj školi učestvovali su i profesori i učenici Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja”, prenosi Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje.

Predavanje na  temu “Invazivne štetne vrste insekata-azijska voćna mušica” održala je Snežana Jović, Savetodavac prokupačke PSS, dok je o o potencijalima i karakteristikama mnogih hibrida kukuruza, koji se koriste na području juga Srbije govorio s.tručni saradnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada Vlada Mitrović. O povećanju kvaliteta mleka primenom dobre poljoprivredne prakse na poljoprivrednim gazdinstvima govorila je savetodavac Duška Petrović, a o organskoj proizvodnji voća savetodavac Dejan Tonić. O novinama i sredstvima u prihrani i folijarnom đubrenju povrća govorio je Aleksandar Stevanović.

-Jedan od primarnih ciljeva Zimske škole je da se prokupački i toplički poljoprivrednici upoznaju sa najnovijim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji i merama agrarne politike, koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – rekao je v.d. direktora PSS Prokuplje Žarko Koprivica.

Polaznici škole su imali priliku i da se detaljnije upoznaju sa raspisanim Javnim pozivom za dodelu podsticaja za poljoprivredu iz IPARD fondova i uslovima pod kojim poljoprivrednici mogu da konkurišu za dodelu ovih sredstava.

U toku nedelje biće održana predavanja i za poljoprivrednike Žitorađe i Kuršumlije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime