Znameniti Kuršumličani: General Jovan Milanović

0

Uoči bombardovanja Srbije 1999. godine, general Jovan Milanović, inače Topličanin poreklom, uspeo je da preko obaveštajnih kanala u Briselu u sedištu NATO Alijanse, koje su činili neki od francuskih oficira, dođe do planova o ciljevima NATO-a, što je omogućilo tadašnjoj Vojsci Jugoslavije da izvrši pregrupisavanje i izbegne gubitke.

Brisel je pred NATO agresiju na SR Jugoslaviju bio centar delovanja naše obaveštajne službe čiji je pripadnik, general Milanović bio i inspiracija za snimanje TV serije. Lik pukovnika Milomira Vranića u seriji “Moj rođak sa sela” inspirisan je delom generala Jovana Milanovića, srpskog obaveštajca i vojnog atašea SR Jugoslavije u Briselu.

Petnaesta epizoda ove serije, po rečima njenog scenariste Radoslava Pavlovića, nije prikazana zbog negodovanja tadašnje glavne tužiteljke haškog tribunala Кarle del Ponte.

Njegov obaveštajni rad u sedištu NATO-a u Briselu u periodu od 1995. do 1998. godine doveo je do odlaganja agresije NATO-a na SR Jugoslaviju.

General Milanović je razotkriven kao špijun i proveo je 49 dana u pritvoru. Nakon povratka u Srbiju postao je zamenik šefa vojnoobaveštajne službe.

Pošto je penzionisan i oslobođen čuvanja državne tajne, general Milanović je otkrio mnoge stvari iz perioda bombardovanja SR Jugoslavije.

General Milanović je u sedištu NATO-a u Briselu stvorio obaveštajnu mrežu “Olimpik” koja je obuhvatala veliki broj oficira i diplomata zapadnoevropskih zemalja.

Svoju misiju u Briselu počeo je sa lažnom biografijom kao činovnik Jugoslovenske diplomatske misije pri EU, ali je zapravo dobio “odrešene” ruke za obaveštajni rad vezan za planiranje NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Do važnih dokumenata je dolazio uz pomoć francuskog oficira majora Pjer Anri Binjela, koji je razotkriven kao špijun i zbog toga osuđen na pet godine zatvora.

Majora Binjela je Predsednik Srbije 2012. godine odlikovao Ordenom Obilića koji se dodeljuje za osvedočenu hrabrost u borbi i za junački podvig.

General Jovan Milanović potiče iz topličkog kraja, tačnije iz kuršumlijskog sela Tmava i bio je učenik Ekonomske škole u Кuršumliji.

(Autor: Dejan Rakić, profesor istorije)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime