Da li se održavaju izbori? Tiha izborna kampanja

1

Ostalo je još 6 dana do održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora zakazanih za 21. jun, a kampanje kao i danema.

Zašto su ovi izbori drugačiji od izbora i kampanja na koje smo navikli do sada?

Poznavaoci izbornih procesa kažu da su izborne kampanje „ratno stanje“, a mnogi političari kažu da ono što se izgovori u izbornoj kampanji se u glavnom ne računa da je rečeno.

Opšti je utisak da je ova kampanja za predstojeće izbore suviše blaga i da se razlikuje od ostalih iz mnogo razloga, po mome sudu dva su osnovna razloga koja su uticala na ovakav način vođenja kampanje.

  1. Politički i
  2. Zdravstveni

Politički razlog ovakve kampanje je taj, što tradicionalne opozicione stranke, pre svega stranke okupljene u Savezu za Srbiju (Demokratske stranke, Narodne stranke, Dveri, Stranke slobode i pravde, Pokreta za preokret…), donele odluku da bokotuju izbore, kako oni tvrde zbog neravnopravnih uslova kojima su izložene opozocione stranke od strane režima.

To je prvi put posle 2000. godine, da opozicione stranke ne učestvuju na izborima.

Kako bi ubedili opozicione stranke da učestvuju na izborima bili su umešani i strani predstavnici ali razovori da se promeni odluka o bojkotu nije urodila plodom kod većine stranaka koje su se za tu odluku odlučile mada ima i onih poput Zajedno za Srbiju i Pokreta slobodnih građana koji su međuvremenu doneli odluku da ipak učestvuju na izborima i ako su predhodno rekli da neće.

I ako na ovim parlamentarnim izborima učestvuje 21 izborna lista i izborni prag je spušten sa 5% na 3%, mišljenja sam da mnoge stranke koje su uspele da prikupe 10.000 potpisa, neće uspeti da dobiju ni približno toliko glasova.

Što se zdravstvenog razloga tiče, mišljenja sam da je on najpresudniji za ovakvu kampanju, podsetimo se da su izbori prvobitno bili zakazani za 26. april, ali zbog pandemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja, morali su da budu odloženi. Korona virus, koji još uvek traje, nesumljivo je jedan od glavnih razloga ovako tihe kampanje.

Da su ovi izbori drugačiji od ostalih pokazuje i politička situacija i u našem Topličkom okrugu. Mnogi građani kažu da kampanje skoro i da nema i da slabo viđaju lokalne političare u izbornim aktivnostima.

U prilog tome da vlada ne interesovanje za ove izbore govori i to da je u Toplici, koja važi za veoma živahno političko mesto, više nego prepolovljeno interesovanje za lokalne izbore.

Podsećanja radi na prošlim lokalnim izborima u Prokuplju je učestovalo 11 izbornih lista, a ove godine samo njih 5, u Kuršumliji su glasači mogli da biraju 2016. godine, odborniče kandidate sa 12 predloženih lista, a sad samo sa 5, u Blacu se na glasačkom listiću, ove godine nalaze 4 predložene odborničke liste, a 2016. godine se nalazilo 6.

Žitorađa i ako jedna od manjih opština u Topličkom okrugu, politički je veoma živahna, pa se u njoj i ove godine nalazi najviše predloženih lista za predstojeće izbore, čak 10, a 2016. godinena lokalnim izborima u Žitorađi da pridobiju naklonost birača borilo 16. odborničkih lista.

Jedna od karakteristika ovih izbora je i ta što je pobednik već unapred poznat i nema neke neizvesnosti, pa se i zbog toga možda ova kampanja razlikuje od ostalih.

Po svemu sudeći ova izborna kampanja se privodi kraju, a na biračima je izaberu političku ponudu i donesu odluku.

(Autor: Nikola Dragović, politikolog)

Foto: SD ilustracija/Profimedia

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime