Tajne duge i negovane kose

0
devojka-kosa
Unspkash.com

Duga i negovana kosa je oduvek bila simbol ženstvenosti. Za mnoge žene, kosa predstavlja simbol lepote, te je važno pružiti joj pažnju i negu koju zaslužuje. Nega i održavanje duge kose može biti prava umetnost, a potrebno je uložiti i trud i vreme kako biste postigli najbolje rezultate

Ukoliko vas zanimaju tajne održavanja duge i negovane kose, nastavite da čitate.

Raščešljavanje kose

Pravilan izbor četke može napraviti veliku razliku u zdravlju i izgledu vaše kose. Najbolja četka za kosu je ona sa tankim i fleksibilnim iglicama koje neće kidati vašu kosu. 

Takođe, postoje četke sa prirodnim dlakama koje su idealne za negu duge kose jer ne kidaju dlaku i daju joj sjaj, uz to raspoređuju vaša prirodna ulja duž cele dlake. Sa druge strane, četke sa mekanim iglicama od plastike ili najlona mogu biti korisne za raščešljavanje i oblikovanje kose.

Kada je reč o četkama za raščešljavanje mokre kose, četke sa širokim zupcima ili četke od nekog mekšeg materijala su najbolji izbor jer smanjuju oštećenja vlasi prilikom češljanja. Važno je izbegavati češljanje mokre kose, jer je ona tada najranjivija i podložna lomljenju. Stoga, idealno je sačekati da se ona prosuši i tek onda je pažljivo raščešljati.

Tehnike pravilnog češljanja

Pravilna tehnika češljanja ključna je za očuvanje zdravlja kose. Počnite češljanje sa krajeva i postepeno idite ka korenu kako biste izbegli kidanje dlake i stvaranje čvorova. Koristite lagane, nežne pokrete i izbegavajte grubo provlačenje četke kroz kosu. Ukoliko imate dugu i neukrotivu kosu, podelite je na manje sekcije kako biste olakšali češljanje.

Takođe je važno češljati kosu samo kada je potrebno, idealno pre pranja ili oblikovanja kose. Prečesto češljanje može oštetiti dlaku i izazvati pucanje krajeva.

Pravilna upotreba proizvoda za negu kose

Odabir pravih proizvoda za negu kose ključan je za održavanje njenog zdravlja i sjaja. Koristite blage šampone i regeneratore koji odgovaraju vašem tipu kose i izbegavajte proizvode koji sadrže agresivne hemikalije poput sulfata i parabena. Idealno je koristiti prirodne šampone.

Takođe, redovno hidrirajte kosu koristeći dubinske tretmane ili maske za kosu kako biste je ojačali i nahranili. Takođe, zapamtite da lepota dolazi iznutra, te da je potrebno uneti dovoljnu količinu vode svakog dana.

Unsplash.com

Kada su u pitanju proizvodi za stilizovanje, izbegavajte prekomernu upotrebu proizvoda sa visokim sadržajem alkohola, jer oni mogu isušiti kosu i učiniti je slabom i lomljivom. Umesto toga, birajte proizvode koji sadrže prirodne sastojke poput arganovog ulja ili kokosovog ulja koji će nahraniti kosu i pružiti joj sjaj bez oštećenja.

Kada perete kosu, malu količinu šampona protrljajte među dlanove kako biste stvorili penu i onda je nanesite na teme glave. Šampon nikako ne smete nanositi na krajeve kose, jer ih tako možete dodatno isušiti.

Što se tiče regeneratora, njega nanosite na krajeve pre ili posle šamponiranja u zavisnosti od željenog efekta. Ukoliko balzam nanesete na kosu pre samog šamponiranja kosa vam se neće prebrzo izmasniti, te ćete izbeći prečesta pranja kose koja dovode do gubitka prirodnih ulja odnosno sušenja vlasi.

S druge strane, kada regenerator nanosite nakon šamponiranja, vi na taj način zatvarate kutikulu dlake i sprečavate gubitak vlage, što dalje olakšava raščešljavanje i daje kosi dodatni sjaj i mekoću.

Redovno održavanje

Kada se govori o šišanju krajeva, tu se vodi večita polemika. Da li je potrebno ređe ili češće posećivati frizera? To zavisi od nekoliko faktora, a glavni je taj kako brinete o svojoj kosi.

Ukoliko vodite posebno računa o njoj, negujete je i održavate zdravom, onda je manja verovatnoća da ćete biti primorani da je češće skraćujete.

Međutim, redovno šišanje krajeva ključno je za održavanje zdrave kose. Redovno uklanjanje ispucalih krajeva pomaže u sprečavanju daljeg pucanja dlake, odnosno sprečava dalje kidanje dlake. Preporučuje se da to činite svaka dva do tri meseca, ili prema potrebi, kada želite da osvežite frizuru.

Pored redovnog šišanja, razmislite o tretmanima dubinske hidratacije ili keratinskim tretmanima kako biste obnovili i ojačali kosu iznutra. Ovi tretmani dubinski hrane kosu i čine je mekom, sjajnom i otpornom na oštećenja.

Keratinsko ispravljanje kose se takođe prepoučuje za sve one koji svakodnevno koriste peglu za ispravljanje. S obzirom na to da se ovaj tretman ponavlja na 6 do 9 meseci, smanjićete učestalost upotrebe vrućih uređaja za stilizovanje kose.

Tretmani i preparati

Osim tretmana koje možete uraditi kod frizera, postoje i mnoge stvari koje možete raditi i sami u udobnosti svoga doma, a koje će vam znatno poboljšati stanje kose.

Pre svega, razna ulja poput kokosovog i ruzmarinovog, uz redovnu upotrebu, mogu ubrzati rast vaše kose, te je učiniti i gušćom. Posebno je korisno ukoliko, prilikom nanošenja ulja, temeljno izmasirate teme glave i na taj način podstaknete cirkulaciju.

Takođe, unos vitamina, poput vitamina A, E, D i B7, je jako bitan za zdravu kose. Vitamini su esencijalni nutrijenti koji su neophodni za održavanje normalnog funkcionisanja folikula dlake i proizvodnju zdrave dlake. Između ostalog, bitni su i za funkcionisanje celog našeg tela.

Dodatan savet je i da izbegavate upotrebu gumica za kosu, odnosno da koristite svilene onda kada je to neophodno. Takođe, pokušajte da investirate u kvalitetne svilene jastučnice koje vam neće kidati i mrsiti kosu.

Nega duge kose zahteva predanost i disciplinu, ali uz pravilnu, tehnike i proizvode, možete postići zdravu i sjajnu kosu koja će oduševiti. Sledite ove savete i uživajte u dugoj i negovanoj kosi koja će privlačiti pažnju gde god da krenete.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime