Jednostavni načini da preuredite kupatilo bez velikih troškova renoviranja

0
kupatilo
Unsplash.com

Kupatilo je jedna od najvažnijih prostorija u svakom domu i nema sumnje da njegova funkcionalnost i estetika utiču na to kako se osećamo dok boravimo u našem životnom prostoru. U njemu svakodnevno održavamo ličnu higijenu, pa usled čestog korišćenja neophodno je i njegovo češće čišćenje i preuređivanje. 

Posle izvesnog vremena i višegodišnjeg korišćenja svaki stan će zahtevati renoviranje, a posebno kupatilo. To može da bude značajna investicija i zahtevan poduhvat, pogotovo ako se upustite u zamenu pločica i sanitarija kako bi vašem kupatilu povratili stari sjaj. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da bez velikih troškova renoviranja preuredite svoje kupatilo i učinite da izgleda kao novo. 

#1 Promenite staze za kupatilo

Staze za kupatilo ne samo da mogu da upotpune dizajn i daju novu estetsku vrednost, već povećavaju i sigurnost kretanja u ovoj prostoriji. Vodena para nakon tuširanja stvara kapljice vode na pločicama što ih čini klizavim, pa usled nepažnje može doći i do povređivanja. Zato su staze i prostirke, naročito one neklizajuće, odlično rešenje

Nabavka novih staza danas je jednostavna, jer u prodavnicama zaista postoji ogroman asortiman, a dodatna prednost je činjenica da staze za kupatilo možete kupiti i online. U mnogobrojnim web shopovima koji se bave prodajom ovakve robe, pronaći ćete sve informacije o proizvodu koje će vam dati i prodavac u radnji. Na vama je samo da odaberete prostirku koja vam najviše odgovara i da je dodate u korpu, i pošiljka će biti na vašoj adresi u roku od nekoliko dana. 

Što se tiče dimenzija, staza ne bi trebala da bude ni prevelika ni premala u odnosu na površinu kupatila. Drugim rečima, trebalo bi da bude dovoljno velika da pokriva klizave površine oko lavaboa i tuš kabine. Da možete normalno iskoračiti na nju kada završite tuširanje ili dok obavljate jutarnju rutinu održavanja lične higijene.

Kada govorimo o estetici, treba istaći da je izbor dezena i materijala od kog su kupatilske staze izrađene zaista velik. Možete odabrati prostirke od pamuka, bambusa ili vinila. Ako želite da staza bude izdržljivija u obzir dolaze i artikli od sintetičkih mikrovlakana. U ponudi su staze najrazličitijeg dezena, od jednobojnih do onih šarenih. Pri izboru povedite računa o tome da se staza lepo uklapa u ambijent i da ne odudara od ostalih dekorativnih elemenata u kupatilu. Isto tako, ako je vaše kupatilo belo, sa svetlim pločicama i želite da razbijete monotoniju, možete odabrati stazu jačih boja. Danas su kontrasti ponovo u modi, pa zašto i vi ne biste probali da na taj način date novi izgled vašem kupatilu?

#2 Postavite novo osvetljenje

Rasveta takođe ima važnu ulogu kada želite da stvorite prijatan ambijent, ne samo u kupatilu već i u ostalim prostorijama vašeg stana. Neki će to možda rešiti samo jačim osvetljenjem, dok će drugi akcenat staviti na toplinu i stvaranje ambijenta za uživanje. 

Jedan od načina da se napravi takav ambijent je ugradnja zidnih lampi. Na tržištu se mogu pronaći različiti dezeni tako da nije teško uklopiti ih u celokupan dizajn kupatila. Takođe, tu su i lusteri za kupatilo pa ako vam je dosadila plafonjera, možete je zameniti. Samo pre nego što kupite luster raspitajte se kod prodavca da li je namenjen ugradnji u kupatilu i da li ima zaštitni premaz zbog korozije. 

kupatilo-ogledala
Pexels.com

Danas su jako moderna i ogledala sa ugrađenim osvetljenjem. Sijalice koje su već postavljene sa strane odnosno na vrhu ogledala ne zahtevaju dodatni prostor kao zidne lampe. I što je još važnije, nećete morati da bušite zid kako biste sproveli kablove do mesta gde ćete postaviti lampu. Dakle, baš kao što pločice mogu učiniti kupatilo većim i lepšim, sličan efekat možete postići i sa osvetljenjem

#3 Dodajte nove police ili zamenite stare

Jedan od jednostavnijih načina za poboljšanje izgleda kupatila je i zamena starih i dodavanje novih polica. Na taj način, osim estetike, možete mnogo dobiti i na prostoru za skladištenje peškira i drugih predmeta, poput sredstava za higijenu i kozmetike. 

Pre nego što kupite bilo kakvu novu policu, razmislite o prostoru gde bi ona mogla biti postavljena i čemu bi služila. Ako imate malo kupatilo, vodite računa da maskimalno iskoristite svaki slobodan kutak. Danas su popularne uzane i visoke police koje idu od poda pa gotovo do plafona. U donjem zatvorenom delu se obično nalazi korpa za odlaganje čarapa i drugog prljavog veša. Gornji deo može biti otvoren ili zatvoren i služiti za čistu garderobu i peškire. Isto tako, danas se u kupatilima sve češće ugrađuju ii police iznad mašine za pranje i sušenje veša, na koje odmah možete odlagati tek oprane i osušene peškire. 

Iako je kupatilski nameštaj uglavnom bele boje, to ne znači da i vaš mora biti takav. Komade nameštaja za kupatilo možete kupiti i u smelijim bojama, a ako želite da razbijete monotoniju možete na policu postaviti i neku obojenu mirisnu sveću ili malu saksijicu sa zelenim biljkama. 

#4 Ubacite zelenilo

Biljke su sjajan način da dodate malo svežine i “obojite” vaše kupatilo u zeleno. Ipak, morate znati koje biljke su pogodne za ovu namenu. S obzirom da je u pitanju prostorija u kojoj je velika vlažnost, cvetnice nisu dobar izbor. Orijentišite se na zelene biljke. 

Jedna od takvih biljaka je aloe vera. Nije zahtevna kada je zalivanje u pitanju, a poznata je i po tome što je čest sastojak u prozvodima za negu kože. Njena etarska ulja pomažu regeneraciju i umiruju kožne upale. Osim toga, aloe vera se smatra jednim od najboljih prečišćivača vazduha, pa će vaše kupatilo, ako se odlučite za ovo biljku, biti puno kiseonika.

cvet-kupatilo
Unsplash.com

U kupatilu možete držati i kalateju, biljku koja raste u tropskim i vlažnim šumama Brazila, tako da će joj vodena para sasvim odgovarati. Možda će zahtevati malo više nege od aloe vere, ali će sigurno ukrasiti vaše kupatilo i dati mu nov izgled.

Osim aloe vere i kalateje, dobra opcija mogu biti i bambus, svekrvin jezik, spatifilum ili zlatni potos koji po feng šuiju emituje jaku pozitivnu i potire negativnu energiju iz kupatila.

#5 Zamenite kadu tuš kabinom

Iako zamena starih kupatilskih elemenata ponekad može zahtevati nešto veće izdatke, u pojedinim slučajevima drugog rešanja nema. Ako imate kadu koja je stara i dotrajala, možda treba da razmislite o njenoj zameni. Pritom, ne morate opet postaviti kadu. Da biste promenili izgled vašeg kupatila, umesto nje instalirajte moderno dizajniranu tuš kabinu

Tuš kabina je često daleko bolja i praktičnija opcija nego kada, pogotovo u malim kupatilima. Uostalom, moderne kuće i stanovi su danas uglavnom opremljeni savremenim tuš kabinama i tuševima koje možete podešavati i usmeravati onako kako vama odgovara. Naravno, izuzetak su hidromasažne kade, ali one ipak zahtevaju malo više prostora u kupatilu. 

Svi saveti koje smo dali u ovom tekstu ne zahtevaju od vas veliko ulaganje, a mogu doneti potpuno nov izgled vašem kupatilu. Potrudite se, sigurni smo da i bez puno novca ono može zasijati punim sjajem.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime