Kako skinuti temperaturu na brz i prirodan način?

0
temperatura kod dece
Freepik.com

Povišena temperatura je rani signal kojim vam organizam stavlja do znanja da se bori sa nekom infekcijom. Međutim, telo ne gubi sposobnost da reguliše temperaturu tokom groznice. Ono jednostavno reguliše telesnu temperaturu na višoj postavljenoj tački, a kada se razvije groznica, telesna temperatura raste prema novoj višoj zadatoj tački.

Dok se 37 °C smatra normalnom temperaturom, ta brojka može biti fleksibilna. Svako ima svoju „normalnu“ temperaturu, koja zapravo varira gore-dole tokom dana. Spoljašnje visoke temperature tokom letnjeg perioda, konzumacija hrane, nošenje viška odeće, osećaj uzbuđenja i energične fizičke aktivnosti mogu da povećaju telesnu temperaturu. Ali ako vaša temperatura dostigne 37.7 °C, smatrajte to blagom groznicom.

Jednom kada vaša groznica „prestane“, temperatura počinje da se smanjuje eliminacijom toplote kroz znojenje i širenje krvnih sudova u koži. Ljudsko telo reguliše temperaturu održavajući ravnotežu između primanja i gubitka toplote.

Bilo da se nosite sa gripom, prehladom, upalom pluća ili nekim drugim upalnim stanjem, u nastavku vam donosimo prirodne načine kako da smanjite temperaturu i osećate se bolje u kratkom vremenskom periodu.

Ostanite smireni

Ako imate temperaturu, zapamtite da ona sama po sebi nije bolest, već njen simptom. Dakle, u suštini, prirodna odbrana vašeg tela može zapravo skratiti bolest svojim brzim odgovorom i povećati snagu antibiotika. Ove prirodne procese ponekad treba pustiti da se odvijaju svojim tokom, jer organizam u nekim slučajevima sam pobeđuje infekciju.

Hidrirajte se

Kada vam je vruće, vaše telo se znoji da vas ohladi. Ali ako izgubite previše vode, što je slučaj kada imate visoku temperaturu, vaše telo isključuje znojne žlezde kako bi sprečilo dalji gubitak vode, što vam otežava da se nosite sa groznicom. Dakle, morate da unosite što više tečnosti. Pored vode, koja je najbolji izbor, stručnjaci preporučuju i sledeće:

 • Razvodnjeni sok: Pravi voćni ili povrtni sok, bez obzira koliko je hranljiv, previše je koncentrisan da biste ga pili u bilo kojoj količini kada imate temperaturu i može izazvati dijareju. Uvek razblažite 100% sok od voća ili povrća sa 1 delom soka na 1 deo vode da bi telo lakše apsorbovalo.
 • Čaj od lipe: Iako će svaki čaj obezbediti potrebnu tečnost, nekoliko je posebno pogodno za snižavanje temperature. Jedna od kombinacija je majčina dušica (antibakterijski), cvetovi lipe (podstiču znojenje) i cvetovi kamilice (smanjuje upale). 1 kašičicu smeše stavite u 1 šolju sveže kuvane vode 5 minuta. Procedite i pijte topao čaj nekoliko puta dnevno. 
 • Čaj od kore vrbe: Ova kora je bogata salicilatima (jedinjenjima vezanim za aspirin) i smatra se prirodnim lekom za groznicu. Skuvajte čaj i pijte ga u malim dozama.

Ako osećate mučninu i ne možete da pijete sokove ili čajeve, možete sisati led. Ako vam je običan led neprijatnog ukusa, zaledite voćni sok u posudi za kockice leda.

Ohladite se vlažnim oblogama

Vlažne obloge pomažu u smanjenju temperature vašeg tela. Ironično, ali vruće vlažne obloge takođe mogu da urade posao, navodi kako-zašto. Ako vam je neprijatno vruće, uklonite tople obloge i nanesite hladne na čelo, zglobove i listove. Ostatak tela držite pokriven. 

Ako temperatura poraste iznad 39 °C, uopšte nemojte koristiti tople obloge. Umesto toga, primenite hladne kako biste sprečili da se temperatura poveća. Menjajte ih dok se zagreju na telesnu temperaturu i nastavite dok groznica ne padne.

Uzmite lek protiv bolova

Ako vam je neprijatno, uzmite lek protiv bolova. Za odrasle, aspirin, acetaminofen ili ibuprofen se mogu uzimati prema uputstvima na pakovanju. Prednost acetaminofena i ibuprofena u odnosu na aspirin je u tome što manje ljudi doživljava neželjene efekte.

Koji bi lek trebalo da uzmete? Svi su efikasni, ali neki deluju bolje za određene bolesti. Na primer, aspirin i ibuprofen su uobičajeni nesteroidni antiinflamatorni lekovi, tako da su efikasni u smanjenju bolova i upale mišića. Paracetamol se preporučuje ako imate gastrointestinalnu osetljivost ili ste alergični na aspirin. Ne radi tako dobro kao druga dva leka za upale i bolove u mišićima; međutim, to je sigurniji lek za upotrebu i ima minimalne neželjene efekte, sve dok se uzima u odgovarajućoj dozi.

Raskomotite se

Što se tiče pokrivanja odećom i ćebadima, donesite zdravorazumsku odluku. Ako vam je toplo raskomotite se i skinite sa sebe prekrivače, kako bi telesna toplota mogla da se rasipa u vazduh. Ali ako vam postane hladno, što je čest slučaj tokom groznice, pokrijte se i utoplite sve dok vam ne bude udobno.

Sačekajte sa jelom

Ne brinite se oko toga da li treba da jedete kada imate povišenu temperaturu. Hrana je manje bitna, dok je hidratacija od presudnog značaja. Kada vam se apetit vrati, jedite ono što vam prija. Tost, kajgana, pileća supa i puding od vanile su odgovarajući izbor, kao deo vašeg oporavka. 

Kada treba da se obratite lekaru ako dobijete temperaturu?

Temperature od 38.8 °C ili više mogu biti ozbiljne, posebno ako se osećate bolesno i imate druge simptome. Odrasli sa hroničnim bolestima, kao što su bolesti srca ili respiratornih organa, možda neće moći da tolerišu dugotrajnu visoku temperaturu. 

Obratite se lekaru ako doživite jedan ili više od sledećih simptoma:

 • Glavobolja sa ukočenim vratom
 • Teški kašalj ili povraćanje
 • Bol pri dubokom udahu ili otežano disanje
 • Bol u licu
 • Osip po koži
 • Neobjašnjive modrice ili krvarenje
 • Perzistentna dijareja
 • Žuti ili zeleni sekret iz nosa
 • Temperatura viša od 38.5 °C koja traje više od 2 dana ili ne reaguje na pokušaje da je spustite, bilo prirodno ili lekovima.
 • Temperatura viša od 39.5 °C pod bilo kojim uslovima.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime