Koliko poraniti na aerodrom kada putujete?

0
aerodrom-avion-putnik
Pexels.com

Kada je u pitanju putovanje avionom, jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir je stići na aerodrom na vreme, jer avion za razliku od autobusa ne čeka!

Dolazak kasno i rizik da propustite let može biti stresno iskustvo, što može dovesti do dodatnih troškova i frustracije. Zbog toga je od ključnog značaja da pažljivo isplanirate svoje putovanje do aerodroma i razmislite koliko vam vremena treba da stignete pre polaska leta. 

U ovom članku ćemo razgovarati o tome koliko rano treba da dođete na aerodrom ako imate let i o najbržim načinima da stignete tamo.

Faktori koje treba uzeti u obzir i opcije transporta

Pre nego što odredite koliko rano treba da stignete na aerodrom, potrebno je razmotriti nekoliko faktora. 

Prvo, treba da razmislite o vrsti leta kojim letite, bilo da je domaći ili međunarodni. Međunarodni letovi obično zahtevaju da se ranije prijavite i završite imigracionu i bezbednosnu proveru, tako da je neophodno da na aerodrom stignete ranije. 

Slično tome, neke avio-kompanije imaju različite politike u vezi sa prijavom na let i prtljagom, tako da je najbolje da se prethodno upoznate sa svojom avio-kompanijom.

Međutim putnicima najveću glavobolju izaziva sam način dolaska! Treba uzeti u obzir opcije prevoza koje su vam dostupne. 

Ukoliko imate svoje vozilo, vaša vožnja do aerodroma može biti najbrža i najpogodnija opcija, posebno ako treba da prevezete mnogo prtljaga.

Pak uzmete u obzir vreme potrebno za pronalaženje parking, ali parking na aerodromu više nije problem i možete ga rezervisati ranije po povoljnim cenama ovde, a time ste se rešili mnogo stresa i čak možete bezbrižno ostaviti vozilo da vas čeka dok se ne vratite ili da sačekate u automobilu svoj let ako previše poranite.

guzva-saobracaj-kola
Pexels.com

Dok sa druge strane se odlučite da koristite javni prevoz, morate uzeti u obzir raspored i potencijalna kašnjenja, a i da preskoči planiran polazak bez objašnjenja. 

Pritom da napomenemo za kraj kako doba dana i nedelje takođe mogu uticati na to koliko rano treba da krenete, ali i ukoliko se odlučite za taksi da li ćete ga dobiti. Zato kako bi stigli na vreme na aerodrom ranije krenite, jer ste do sad i sami postali svesni kada su najveće gužve na putevima ili popodnevni i jutarnji špicevi kada svi idu na posao ili se vraćaju.

Koliko rano treba da stignete?

Ukoliko putujete vikendom i praznicima redovi na šalterima za prijavu i bezbednosnim kontrolnim punktovima mogu biti duži, pa ćete možda morati da izdvojite dodatno vreme, što takođe može usporiti proces prijave.

Sada kada ste razmotrili ove faktore, možda se pitate koliko rano treba da stignete na aerodrom?

Opšte pravilo je da stignete najmanje dva sata pre vremena polaska vašeg leta za domaće letove i tri sata za međunarodne letove. Ovo bi trebalo da vam obezbedi dovoljno vremena da se prijavite, završite bezbednosne i imigracione procedure i stignete do svog gejta ili naznačenog izlaza.

Međutim, ako putujete tokom vikenda i praznika, bolje je izdvojiti više vremena da biste izbegli bilo kakav stres ili žurbu. 

Pored toga, ako imate bilo kakve posebne potrebe, kao što je putovanje sa kućnim ljubimcima ili vam je potrebna pomoć u invalidskim kolicima, možda ćete morati da stignete još ranije na aerodrom.

Dolazak na aerodrom na vreme je od ključnog značaja za nesmetano putovanje bez stresa. 

Došli ste na vreme, ali avion nije?

Kašnjenja letova su nesrećna realnost vazdušnog saobraćaja. Iako mogu biti frustrirajuće i nezgodne, postoje koraci koje možete preduzeti da biste smanjili njihov uticaj na vaše putovanje.

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite je da budete informisani o statusu vašeg leta. 

Ukoliko doživite kašnjenje leta, važno je da ostanete mirni i strpljivi. Iako je možda primamljivo da svoju frustraciju istresete na osoblje avio-kompanije ili druge putnike, malo je verovatno da će ovo pomoći vašoj situaciji, a može je čak i pogoršati. Umesto toga, pokušajte da ostanete pozitivni, što ne bi trebalo da bude teško ako ste iz Leskovca,  i fokusirajte se na pronalaženje rešenja koje vam odgovara.

Jedna opcija koju treba razmotriti je ponovno rezervisanje leta, jer ako je vaš let otkazan ili značajno odložen, vaša avio-kompanija vam može ponuditi opciju da ponovo rezervišete drugi let bez dodatnih troškova. 

Alternativno, možda ćete moći da zatražite povraćaj novca i odete na svoj put drugim letovima kod druge avio-kompanije.

Uzimajući u obzir faktore o kojima je bilo reči i planirajući unapred, možete osigurati da stignete na aerodrom sa dovoljno vremena. Pored toga, odabirom najbrže dostupne opcije prevoza, možete uštedeti vreme i izbeći nepotrebna kašnjenja!

Na kraju, uvek je dobra ideja da još jednom proverite vreme polaska vašeg leta i broj izlaza pre nego što stignete na aerodrom. 

Raspored letova se može promeniti, a kapije se ponekad mogu preraspodeliti, tako da je ključno da budete u toku kako biste izbegli bilo kakvu zabunu ili kašnjenja sa vaše strane.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime