Koraci koje treba preduzeti ako izgubite psa

0
pas-njuska-koker-spanijel
Pixabay.com

Naši najbolji prijatelji često zalutaju. Nekad to čine baš ispred nas, dok su nam na oku, a nekada je dovoljno da se okrenemo i – više ih ne vidimo. Njih povede radoznalost, a izgube se mnogo pre nego što shvate da više ne znaju da se vrate i da su potpuno dezorijentisani. I onda je kasno. 

Panika, strah i tuga su dominantna osećanja koja će u ovom trenutku preplaviti svakog vlasnika psa.

Odmah ćemo preći i na prvi savet – u ovakvim situacijama nema mesta panici. Panično ponašanje dovodi do toga da ne donosimo racionalne odluke i često donosi više štete nego koristi, pa ga u ovom momentu definitivno treba zaobići u širokom luku. 

Dakle, prvo se smirite, a zatim preduzmite neophodne korake koji će pomoći da uđete u trag vašem krznenom četvoronožnom prijatelju. Nekoliko saveta o tome šta treba da uradite kada izgubite ljubimca čeka vas u nastavku teksta. 

Korak prevencije – čipujte psa radi sigurnosti

Postupak čipovanja pasa je ključna prevencija za ovakve situacije. Bićete značajno mirniji kada znate da vaš pas, gde god da pođe, ima svoju “ličnu kartu” u kojoj se nalazi apsolutno sve o njemu. Čipovanje se danas obavlja u skoro svakoj veterinarskoj ordinaciji, a vrlo je jednostavan procedura, posle koje se kuca oseća sasvim dobro.

Čipovanje zovemo i odrazom odgovornog vlasništva, upravo zbog toga što predstavlja obziran način brige o psu i razmišljanje unapred o neželjenim događajima poput gubljenja kuce. Uz čip, bićete mnogo mirniji u slučaju gubitka, jer ako pas naiđe na odgovornu osobu, biće očitan, a vi ćete vrlo brzo biti kontaktirani, te vratiti psa u njegov dom. 

Tražite psa u kraju gde ste ga izgubili

Kada se pas izgubi, najlogičnije što treba odmah da uradite je da krenete u potragu za njim baš tu gde je nestao. Verovatno će vam u ovom trenutku i intuicija to reći. Poslušajte je.

Šetajte po kraju, zovite psa imenom i nadajte se da ćete ga naći vrlo brzo, te da će potraga biti uspešna. Većina pasa ovom metodom će se zaista i pronaći! Idite tamo gde vam je logično da bi pas otišao – on bi verovatno izbegavao prometne ulice i pošao sporednim, zadržavao se u dvorištima, garažama i parkovima

Obavezno budite dovoljno glasni da vas čuje ukoliko je u blizini i pitajte i prolaznike da li su ga videli. 

Postavite sliku psa i podatke gde se izgubio na lične profile

Psa treba da tražite u trenutku gubljenja što duže možete. Potragu možete nastaviti i sutradan i uvek krenite sa mesta gde je izgubljen. U međuvremenu, savetujemo da odmah pri povratku kući ili i pre toga, dok ga još tražite – okačite njegovu što noviju fotografiju na svoje lične profile na društvenim mrežama. Zamolite prijatelje i porodicu da učine isto.

izgubljeni-pas
Pixabay.com

Obavezno odaberite fotografiju gde se najbolje vidi, a u opisu i specifičnosti izgleda. Na primer – tufna bele boje na nozi, ili barem boju ogrlice. Uz to, u opisu fotografije navedite gde se pas izgubio, kao i na koje ime se odaziva. Zamolite ljude da podele fotografiju i na svojim društvenim mrežama.

Iskoristite moć zajednice vlasnika pasa i potražite njihovu pomoć

Vlasnici pasa znaju koliko je zajednica vlasnika ovih ljubimaca moćna i koherentna

Vlasnik psa najbolje razume drugog vlasnika psa i biće mu potpuno jasno kroz kakvu muku prolazi. Da ni ne pričamo o tome da se vlasnici pasa svakodnevno druže u šetnjama, pa će informacija o izgubljenom psu putovati od usta do usta, baš kao na društvenim mrežama.

Verovatno ste već i u nekoj grupi na društvenoj mreži koja skuplja vlasnike pasa?

One su izuzetno brojne, a i moćne za pronalazak ljubimaca. 

Postoje čak i grupe koje broje po nekoliko hiljada članova, a glavni cilj im je upravo oglašavanje i pronalazak izgubljenih ljubimaca! Iskoristite mogućnosti koje nude, učlanite se u ove grupe i potražite njihovu pomoć u pronalasku psa. Sigurno ćete naići na odličan odziv!

Plakati – vanvremenski način oglašavanja o gubitku

I pored svih društvenih mreža i modernih medija, plakati su i dalje među najdelotvornijim načinima pronalaska psa! 

Sve što je potrebno da uradite jeste da napravite dokument u kome će biti fotografija vaše kuce i isti onaj opis koji ste napisali na društvenim mrežama, a sadrži: informaciju o imenu, o specifičnostima izgleda i o mestu gde ste poslednji put videli svog psa. Odštampajte plakate.

Zalepite ih u mestu gde ste izgubili psa i njegovoj okolini. Podrazumeva se da to treba da uradite na što vidljivijim mestima, poput bandera i drveća. Ukoliko za to imate mogućnosti – ponudite i vrednu nagradu pronalazaču. Mnogi će zbog toga i sami baciti u potragu za nestalom kucom!

Uz ove savete, sigurni smo da će se vaša potraga završiti uspešno! Želimo vam svu sreću u pronalasku ljubimca i još mnogo lepih zajedničkih uspomena, a što manje ovako “uzbudljivih” avantura!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime