Metode koje pomažu da unapredite svoje znanje engleskog jezika

0
laptop-učenje-devojka
Pexels.com

Učenje stranog jezika mnogi opisuju kao ultramaraton za mozak. Bilo da krećete “od nule” ili želite da unapredite već stečena znanja, nije daleko od istine da je savladavanje tuđeg jezika “disciplina na duže staze”.

Ako želite da napredujete u karijeri ili možda da studirate ili radite u inostranstvu, odlično znanje engleskog jezika je glavni uslov. Premda deluje jednostavno, kada želite da pišete i govorite engleski na jedan prefinjen i elokventan način potrebno je da mnogo kontinuiranog truda i rada. Da biste prevodili tekstove s engleskog na srpski i obratno, bitna je vežba i uloženo vreme. Međutim, postoje i neke “brze” metode i svakodnevne strategije koje vam mogu pomoći da poboljšate svoje jezičke veštine i govorite engleski sa više uspeha. Pročitajte.

Gledajte filmove na engleskom

Ako ste filmofil ili volite da u slobodno vreme gledate serije, možda je pametno da sledeći put pratite omiljene epizode bez titlova na srpskom. Gledanje serija na Netfliksu možda neće poboljšati vaše debatne veštine ili obogatiti formalan rečnik, ali i te kako može da pomogne da razumete jezik. Na ovaj način možete da se naviknete na kolokvijalne, konverzacijske oblike engleskog i steknete “osećaj” za jezik. Takođe, možete pokušati da izaberete reči koje zvuče veoma neformalno i potražite njihove alternative u rečniku.

netflix
Pexels.com

Naravno, postoji i mnoštvo dokumentarnih filmova koji se mogu naći na internetu. Ako želite da usavršite jezik zbog posla, potražite emisije iz vaše oblasti (medicinski engleski, pravni itd.). Kada ste izloženi jeziku tokom celog filma bez prevoda, zaista možete početi da razmišljate na engleskom.

Čitajte vesti na engleskom jeziku

Zahvaljujući internetu danas su nam mnogo dostupnije vesti na engleskom jeziku no pre. Dakle, pored vesti na BBC ili Times, uvek možete “prelistati” online časopise kao što su Vogue ili National Geographic. Ne samo da ćete biti u toku sa aktuelnim dešavanjima u svetu, već će ovaj niz izvora vesti takođe proširiti vaš rečnik. Još jedna prednost je u tome što stičete uvid u način na koji se reči pišu i u kojim kontekstima se koriste.

Otvorite svoju knjigu rečnika korisnih reči

Bilo u beležnici ili na računaru, počnite da pravite listu korisnih reči i fraza. Svaki put kada čujete ili vidite reč koja vam nije poznata, zabeležite je. Ne fokusirajte se isključivo na samu reč, već tražite sinonime i fraze u kojima se ona koristi.

rečnik-engleski
Pexels.com

Na kraju krajeva, nije retkost da razumete značenje reči a da niste sigurni kada se tačno i u kom kontekstu upotrebljavaju. Uz redovno vođenje sopstvenog rečnika moći ćete da razjasnite sve neodumice koje imate kada učite i usavršavate engleski.

Razgovarajte i dopisujte se na engleskom

Koliko god zadaci slušanja i čitanja bili od pomoći, takođe morate interaktivno da koristite engleski i da vežbate sopstvene govorne veštine, kao i veštine pisanja. Ako imate sreće da imate prijatelje kojima je engleski maternji jezik, iskoristite ovu priliku za česte razgovore. Naravno, uvek možete da pokušate da radite ovu malu vežbu sa nekim drugim ko uči engleski. Razmenjujte poruke i vodite telefonske razgovore samo na engleskom i vremenom ćete postati sigurniji.

Druga opcija je da razgovarate sami sa sobom u ogledalu ili da snimite sebe. Slušanje zvuka sopstvenog glasa u početku može biti pomalo nezgodno, ali ćete moći da čujete greške kojih ranije niste bili svesni. Takođe, nakon izvesnog  ponavljanja usavršićete izgovor pojedinih reči i biti slobodniji da vodite razgovor sa drugima. Naravno, uvek možete unajmiti tutora ili dogovoriti sa nekim nastavnikom jezika da s vremena na vreme provežbate konverzaciju.

Vežbajte, vežbajte, vežbajte

Kada je u pitanju učenje jezika i savladavanje akademskih fraza, treba biti svestan da je vežba uvek potrebna. Čak i ako je vaš engleski već prilično dobar, pokušajte da izbegnete osećaj samozadovoljstva i nastavite sa konstantnim radom. Ovo se naročito odnosi na one koji treba da polažu ispit ili da rade IELTS ili TOEFL testiranja.

Primera radi, možete da smislite reč dana, a zatim da pokušate da je koristite što je češće moguće. Ako to uradite, ne gubite vreme na izuzetno specifične reči koje verovatno nikada nećete koristiti. Umesto toga, fokusirajte se na razgovorni engleski koji će vam svakako trebati u budućnosti, na ispitu i u svakodnevici.

Istražujte fraze i vežbajte svoju radoznalost

engleski-reči-izrazi
Pexels.com

Da biste se brzo poboljšali, trebalo bi da postavite mnogo pitanja i rešite ih. Nije dovoljno samo da čitate fraze. Zapitajte zašto se koriste na određeni način, da li su moguće i druge konstrukcije i nemojte apsolutno verovati svemu što pročitate na internetu. Iako je poprilično primamljivo zadovoljiti se prvim odgovorom koji dobijemo na Guglu, malo radoznalosti i istraživanja može nas dovesti do šireg znanja.

Ne zaboravite da se zabavite dok učite

Ako vam učenje engleskog jezika predstavlja samo opterećenje, činiće vam se zamorno i nećete tako uspeti. Zbog toga je važno da ostanete motivisani i uživate u iskustvu učenja novog jezika. Pronađite načine da se zabavite. Možda to može da bude igranje rečima sa prijateljima kao odlična vežba za razvijanje kritičkog mišljenja ili pak pisanje pisama rukom. Organizujte druženja – čaj u 5h ili pidžama party sa društvom, gde ćete govoriti samo na engleskom, može da bude uzbudljivo i veselo, ali i i te kako korisno provedeno vreme.

Očigledno, učenje novog jezika je dugoročan projekat. Ne možete očekivati da savladate gramatiku i vokabular dovoljno dobro da za nedelju dana napišete akademski rad. Međutim, ako se intenzivno posvetite učenju i izgradite čvrste temelje, odlični rezultati su sasvim izvesni. U slučaju da vežbate jezik kako biste položili IELTS ispit, na primer, poželjno je da znate kako izgledaju formati testa, te kakva pitanja mogu da budu uključena. Umesto da pokušavate da uhvatite korak sa svim odjednom, pokušajte da ostanete fokusirani i poboljšate određene oblasti.

Za one koji se ne spremaju za ispite, već jednostavno žele da govore tečno engleski i povećaju svoje šanse za napredak u karijeri, vežba i redovno sprovođenje navedenih strategija sigurno će biti od koristi. Konverzacija, interakcija i slušanje posle izvesnog vremena dovode do stadijuma da s lakoćom razmišljate na engleskom, a to je već stepenik više u učenju i razvoju jezičkih veština.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime