Najbolje destinacije za vikend putovanja ove zime

0
zaleđeni-vodopad
Foto: Pixabay.com

Vikend je prikladno vreme da ostavite svakodnevnicu za sobom i obiđete nove destinacije, koje će vas učiniti bogatijim za još jedno putovanje. Dobar provod i kvalitetan odmor ne iziskuju nužno puno novca, već je dovoljno pronaći odredište koje za nas predstavlja nepoznanicu i novo iskustvo.

Ove odlazeće godine izbor nam je sveden na lokalna putovanja, što je prava prilika da se upoznamo sa prirodnim lepotama naše zemlje! U nastavku teksta navešćemo najbolja mesta na koja možete putovati sigurno ove zime i pored globalne pandemije virusa, a koja sasvim izvesno postoje po čitavom Balkanu.

Planine – mesto za odmor i adrenalinsku avanturu

Da li ste ljubitelj nesagledivih panorama? Planine su mesta sa čijih vidikovaca se pruža pogled na čitav pejzaž!

Skijanje, odmor i prilika da uživate u čistom planinskom vazduhu poznati su benefiti putovanja na planinsku destinaciju. Seoska domaćinstva i brvnare na Divčibare planini osvojila su turiste, kao i poznati etno grad na Mokroj Gori, ili zanimljivo iskustvo potpunog bega iz gradske gužve u seosku atmosferu koju nudi divni Durmitor. Ovo su samo neke od dodatnih pogodnosti koje nude planinske destinacije u zemlji i regionu.

Planinske avanture za ljubitelje adrenalina

Za provod većeg društva koji je u potrazi za adrenalinom idealan je rafting. Rafting je termin za splavarenje divljim vodama, odnosno nadmetanje timova u čamcima sa 4 do 6 članova. Ukoliko niste iskusni u ovom sportu, preporuka je da počnete da plovite mirnom rekom sporog toka, uz neizostavni nadzor profesionalnog instruktora. 

Još jedna adrenalinska pustolovina koju možete doživeti na planini su i neki od zimskih sportova. Zimski sportovi su nastali kao potreba čoveka da se prilagodi hladnoj klimi i lakše dođe do ulova, a ta tradicija je danas pretvorena u sport. 

Ski sport je naziv za različite varijacije skijanja, sankanja i klizanja kojima se možete baviti rekreativno ili profesionalno kako zimi, tako i leti usled pojave veštačkog snega i leda. 

skijaš-sneg
Foto: Pixabay.com

Za poklonike različitih vrsta skijanja, sankanja, klizanja, snoubordinga, hokeja ili sličnih zimskih sportova, destinacija na kojoj se može upražnjavati ovakva vrsta rekreacije je pravi odabir za kompletni užitak.

A ukoliko ste kao dete maštali da jedrite nebom, paraglajding je način da ostvarite svoje snove. Ovo je ujedno vazduhoplovni, ekstremni, profesionalni i rekreativni sport međutim, zahteva ozbiljnu i sistematsku obuku kako bi ste mogli da uživate u svim njegovim čarima sa što je moguće manjim rizikom.

Avantura za miran odmor

Ipak, za one koji teže mirnijem odmoru sa decom, jahanje konja će pozitivno uticati na vaš ostanak a imaće i terapeutsko dejstvo. Ove plemenite životinje su oduvek bile prijatelji sa ljudima i uz druženje sa njima možete obići predele koji nisu pristupačni motornim vozilom, a postoji i mogućnost profesionalne obuke jahanja i preskakanja prepreka. 

Seoski turizam je takođe jedna od mogućnosti za odmor proveden u tišini, prekinutoj samo zvukovima prirode koja nas okružuje. Za sve ljubitelje etno atmosfere postoji pregršt turističkih ponuda na selu, sa objektima izgrađenim od prirodnog materijala kako bi se održao šarm agrarne kulture.

Pećine – putovanje u dubinu zemlje

Pećine svojom netaknutom lepotom i podzemnom atraktivnošću ostavljaju dojam da se nalazite u nekom od romana epske fantastike. Stalaktiti, stalagmiti i okamenjeni vodopadi su prirodni nakit koji ukrašava tavanice i zidove pećine i daju mističnu notu njenom izgledu.

Određene jame mogu imati sopstveni ekološki sistem i biti stare na desetine hiljada godina, pa tako obilazak ovih prirodnih fenomena predstavlja divno iskustvo prilagođeno svačijim interesovanjima.

Dvorci – nemi svedoci prošlosti

Ima li nečega više bajkovitog od pogleda na ledeni sneg iz tople sobe nekoga od vladara iz istorije? Evropa kao najstariji kontinent obiluje očuvanim zamkovima koje možete posetiti u bilo koje doba godine, a u svakome od njih osetićete duh vremena u kojem je izgrađen.

Uglavnom su zidani strateški na lokacijama koje su atrakcije same po sebi, a hodnici zamkova pružaju uvid u živote ljudi koji su nekada ostavili neizbrisiv trag u istoriji. Idealni su za putovanje sa društvom, partnerom i decom.

Vodopadi – zaleđene skulpture

Predeo okovan ledom podseća na čaroliju a vodopadi zaleđeni u momentu su prizor koji se ne viđa svaki dan. Priroda je svojom ledenom temperaturom izvajala skulpture koje će vam pomoći da napravite najbolju fotku za vaš album ili društvene mreže.

Najbolje destinacije za vikend putovanja ove zime su one koje za nas znače najveći užitak, a prirodne lepote brdovitog Balkana pružaju očito veliki izbor.

Spakujte rančeve, fotoaparat i po neki kofer, smestite vama drage ljude u prevozno sredstvo i uputite se putem bez nekog velikog plana, jer na koju god stranu da krenete, dočekaće vas neki od gracioznih spomenika prirode.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime