Ove učiteljice unapređuju snove!

0

Učiteljice iz Prokuplja Jelena Babić i Ljiljana Sokolović učestvuju u međunarodnom projektu INNOVATE YOUR DREAMS 2019.  Ovo je najveći svetski STEM projekat iz oblasti obrazovanja ikada, a njegov cilj je da pomogne učenicima da razumeju i da se pripreme za zanimanja budućnosti.

Učiteljica Jelena Babić iz OŠ “Milić Rakić Mirko” i Ljiljana Sokolović iz OŠ “Nikodije Stojanović Tatko” su dva predavača od 70 iz Srbije koji u ovom projektu učestvuju. Jelena je, takođe, koordinator za Srbiju.

– Lepota i značaj ovog projekta je i u različitosti i kontrastu: ruralne oblasti i najveći svetski centri, plastične stolice u pesku i učionice s visoko tehnološkom opremom, crne table i pametni telefoni, školske uniforme i ležerna odeća, četvorogodišnjaci  i šesnaestogodišnjaci…svi smo tako različiti, iz različitih smo delova sveta, a opet ujedinjeni u ovoj jedinstvenoj zajednici za učenje. Ovo je mesto gde možete upoznati inspirativne nastavnike i kreativne učenike različitog uzrasta, porekla, vere i kulture, gde su svi dobrodošli, mesto koje su svojom energijom izgradili autori projekta na svoj način i učinili ga lako dostupnim, mesto u kome uvek ima nekoga ko je aktivan, ko ne spava, ima nešto važno da vam kaže ili pokaže ili ko će vaš rad pohvaliti. Ovo je, takođe, nastavak i divne saradnje koje ostvarujemo koleginica Ljiljana i ja. – rekla je učiteljica Jelena Babić.

Projekat se bavi promocijom 3 od ukupno 17 Održivih Razvojnih Ciljeva Ujedinjenih Nacija (UN’s SDGs, also called Agenda2030; Quality Education, Affordable and Clean Energy, Industry, Innovation and Infrastructure).

Projektne aktivnosti trajaće 7 nedelja i naročito ističu sledeće kompetencije učenika – komunikacija, saradnja, kritičko razmišljanje i rešavanje problema, kreativnost i inovativnost, digitalne kompetencije. Svake nedelje realizuje se po jedan zadatak, a prva nedelja projekta počela je 14. januara.

Osnivač i autor je Khurram Vhiz iz Pakistana, trener za učitelje, profesor PBL, trener MIE. Ove godine u projektu učestvuje 100000 učesnika iz 2000 škola iz više od 50 zemalja sveta.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here