Selidba sa cimerima – evo kako da bude jednostavno

0
cimerke-nose-kutije-selidba
Pexels.com

Selidbe znaju biti zahtevne, naporne i teške, a ujedno i jako emotivne. Bilo da se selite sami ili sa cimerom, uzbuđenje koje prati ceo proces je neizbežno. U isto vreme možete da budete ushićeni zbog nove faze u životu i tužni – jer napuštate ono što vam je poznato.

Svaka selidba podrazumeva dobar plan i organizaciju. Međutim, kad se selite sa cimerima, potrebno vam je mnogo više planiranja da biste bili sigurni da radite ono što svima odgovara i da selidba bude uspešna. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete svađu sa cimerima i osigurate nesmetano preseljenje. Pročitajte.

Dobra komunikacija kao ključ uspešne selidbe

U haosu selidbe, pravljenja spiskova i pakovanja vrlo je lako zaboraviti neke važne obaveze kao što je promena adrese ili otkazivanje internet usluga. Možda se vaš cimer ili vi borite da izbalasirate selidbu i posao ili spremanje važnog ispita. Dobra komunikacija je ovde od vitalnog značaja.

Ukoliko redovno podsećate jedni druge na sve zadatke koje treba obaviti ili pak obaveštavate o tome šta je urađeno i šta još treba da se reši, manje su šanse da se nešto bitno zaboravi i ispusti. Takođe, razgovor, poruke, pa čak i kratki mejlovi mogu da budu podrška cimeru kome selidba teško pada pa se loše snalazi u čitavoj organizaciji i procesu.

Preseljenje u drugi stan je velika promena. Ako je mesto vaše selidbe Beograd, a dolazite iz manjeg mesta, i te kako će biti potrebno vreme da se naviknete. Reči podrške će ublažiti i ubrzati adaptaciju na veliki grad i još veću životnu promenu.

Uzmite dovoljno vremena za selidbu

Možda se selidba tehnički odvija u toku jednog dana, ali vi svakako razmišljajte o tome kao o sedmici za selidbu. Pakovanje, čišćenje i raspakivanje zahtevaju vreme. Dobro razmislite koliko vam je dana potrebno za sve ove poslove, a onda udvostručite to! Uzmite pauzu od posla i rasporedite pakovanje na nekoliko nedelja, radeći svakog dana pomalo. Podelite poslove sa cimerom – neka svako spakuje svoju sobu, a uz to se dogovorite ko će pakovati posuđe i aparate iz kuhinje, a ko sitnice iz kupatila, na primer.

pakovanje-odeće-kutije-selidba
Pexels.com

Ovo dodatno vreme će vam dati malo prostora “za disanje”u slučaju da nešto krene naopako ili dođe do neke promene plana u zadnji čas. Kada imate dovoljno vremena, onda ćete kroz svaku krizu proći opuštenije.

Napravite listu zadataka

Izvadite olovku i papir i razmislite šta treba da se uradi. Ko će odjaviti račune? Ko će nabaviti kutije za selidbu? Da li ćete zajednički potražiti agenciju za selidbe?

Dok razgovarate o tome ko će šta da radi i podelite posao, oslobodićete se stresa. Biće vam lakše da  sastavite plan i steknete uvid u to koliko vremena vam je potrebno da se uspešno preselite. Takođe možete da zakačite listu na frižider ili nekom drugom vidnom mestu, tako da bude dostupna cimerima (i Vama) da precrtate svaki zadatak pošto ga završite.

Podelite stvari

Život sa cimerima često znači da delite troškove ili da zajednički kupite neke veće komade nameštaja ili skupe uređaje. Zbog toga se može desiti da jedan kauč ili aparat za kafu ima tri vlasnika. Ako se u novi stan useljavate sa istim cimerima, onda ovaj deo možete preskočiti.

Međutim, ako se iseljavate i svako odlazi u drugi stan, onda ćete morati da odlučite ko šta uzima. U tom slučaju, nekoliko nedelja ranije prošetajte kroz zajednički stan i zabeležite kome će koji predmet pripasti. Na ovaj način poštedećete sebe nesporazuma i moguće rasprave u poslednjem trenutku o tome ko će zadržati televizor, na primer.

Zajednički odlučite da li vam treba agencija za selidbe

Ako uposlite profesionalce da vas presele, sasvim je izvesno da ćete smanjiti stres koji selidbu prati. Međutim, jako je važno da odluku o angažovanju tima za selidbe donesete zajednički sa svim cimerima. Da li imate dovoljno vremena da se posvetite selidbi ili je lakše da to drugi urade umesto vas? Kakve su finansijske mogućnosti vaših cimera, da li možete da priuštite usluge agencije za prevoz?

Raspitajte se unapred o svim troškovima, potražite “selidbe Beograd cene” ili cenovnik za selidbe u bilo koji drugi grad u koji se selite i razmislite da li se uklapa u vaš budžet, kao i vaših cimera.

selidba-sa-cimerima-kutije
Pexels.com

Ako su vam finansijske mogućnosti ograničene ili ne možete da se dogovorite, onda zatražite pomoć što više prijatelja i članova porodice i iznajmite ili pozajmite najveći kombi koji možete priuštiti. Što više ljudi može pomoći, to bolje.

Isplanirajte izlazak ili putovanje – odmah posle selidbe

Prelazak iz jednog stana u drugi može biti prilično težak poduhvat. Kada se skrasite, razmislite o tome da se nagradite nekom avanturom – to može biti dan na bazenu, uzbudljiv izlazak u grad ili kraće vikend putovanje u obližnje mesto. Zapravo, o ovoj maloj nagradnoj pustolovini počnite da razmišljate tokom priprema za preseljenje. Kada imate nešto zabavno čemu se radujete to može biti dobra motivacija u onim teškim trenucima i eventualnim nezgodama koje mogu da vas snađu tokom selidbe.

Na kraju, najvažnije je da tokom selidbe stalno komunicirate sa svojim cimerima, tako da svi budu zadovoljni i da se izbegnu nesporazumi. Uz pomoć ovih saveta selidba u novi dom biće mnogo jednostavnija i lakša.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime