Šesti sabor harmonikaša u “Kladencu kod tri bukve” – raj za oči i uši

0
sabor-harmonikaša

U jastrebačkom raju, uz veliki broj ljubitelja prirode i narodnog folklore danas je održan 6. Sabor harmonikaša u seoskom domaćinstvu “Kladenac kod tri bukve”. Sabor je otvorio gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Sabor je od prošle godine u programu gradskih svečanosti povodom obeležavanja slave Sveti Prokopije, a ove godine su pored gradonačelnika bili i gosti iz prijateljskog francuskog gradića Epona.

– Ovaj sabor je još jedan od lepih i dobrih načina da se doprinese razvoju ovog kraja. Zahvaljujem se domaćinu Zoranu Miljkoviću na gostoprimstvu i na tome što je nejgova porodica pokrenula i održava ovu manifestaciju. Drago mi je što su danas tu i gosti iz Francuske, te mogu da uživaju u lepoti naše prirode i muzike. Grad Prokuplje je prošle godine više uložio u sela nego u grad i mi ćemo se i dalje truditi da pomognemo selo i život na selu. – rekao je gradonačelnik Simonović.

Program je vodio predsednik udruženja “Volimo Jastrebac” i ovogodišnji kolačar Aleksandar Milanović. Pevali su Petar i Pavle Joksimović, a poeziju govorili poznati pesnici i aforističari Milivoje Krstić i Radivoje Sokolović Soko.

Iako je žiri birao najbolje harmonikaše, publika je uživala u svim izvođenjima bez razlike. Za najbolje u kategoriji juniora proglašeni su Saša Milosavljević (1. mesto), Veljko Milosavljević (2. mesto) i Andreja Nikolić (3. mesto). Od seniora najbolji su bili Bratislav Petrović (1. mesto), Novica Videnović Amerikanac (2. mesto) i Milan Milosavljević Šodor (3. mesto).

Sabor harmonikaša u srcu Jastrepca, kao raj za oči i uši pokrenuo je i zamislio Borisav Miljković Šale, a nakon njegove smrti ovu lepu tradiciju nastavio je njegov sin Zoran sa porodicom. “Kladenac kod tri bukve” poznat je kao kladenac ljubavi i sreće i prava je oaza mira na Malom Jastrepcu. Miljkovići i njihovo domaćinstvo su i jedna od TOP 10 destinacija koje morate posetiti na Jastrepcu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime