Svetski dan učitelja i prokupački učitelji kao primer

1
Učiteljica Radmila Džipković sa razredom, foto: Zvonko Prelić, privatna arhiva

PROKUPLJE: Na današnji Svetski dan učitelja svi najviše mislimo na svoje učitelje i učiteljice. Posle roditelja, vaspitači i učitelji su najbitnije osobe u svetu jednog deteta. U Prokuplju, međutim, postoji veliki problem: svi tvrde da je baš njihova učiteljica najbolja.

Mnogo je svetlih primera u prokupačkim školama, ali i isturenim odeljenjima u selima. Zahvaljući Internetu i angažovanosti učitelja, mnogi đaci imaju priliku da učestvuju u međunarodnim projektima, da se upoznaju sa različitim kulturama i druže i dopisuju sa svojim vršnjacima iz najudaljenijih delova sveta.

Ipak, ne zaboravlja se ni druženja škola u gradu. Tako je nedavno predstava đaka učiteljice Slavice Čikarić bila prilika da se druže đaci iz OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” i OŠ “9. oktobar”.

Prijateljstvo dve škole je bilo na ispitu, a rezultat je odličan. Na poziv direktorice Vesne Todorović da učenici ove škole budu dragi gosti na predstavi učenika IV2 „Sećamo se prela i posela“ izuazvalo je veliko oduševljenje ovih malih glumaca. Svako od njih ima druga, drugaricu sestru, brata koji je danas došao da ih gleda. Oduševljenje je bilo obostrano, stidljivo iza zavese samo po koji smešak. Prepuna sala učitelja, đaka, roditelja brujala je od aplauza. Sam početak predstave i tajac u sali ovim malim glumcima kao da su dali krila. Bez treme opušteno glumili su igrali i pevali. Trudili smo da podsetimo sve prisutne koliko su lepi naši običaji i koliko je značajno čuvanje naših običaja. Narodno kolo, narodne izreke i nošnja su ono po čemu nas prepoznaju svuda, a to smo dokazali  kada su deca ustala i zajedno sa glumcima igrali i pevali. Mnogo smo ponosni što smo uspeli u misiji da prelom stičemo drugarstvo. Kada su se začuli zvuci poznate pesme “Pukni zoro”, glumci su izlazili da se poklone sa svojom učiteljicom svi su ustali aplauz se čuo i svi su zajedno pevali. Ova scena gde deca iskreno iskazuju svoje oduševljenje kod mnogih je izazvala i po koju suzu. Ovo nam je bio baš lep nastup pred našim drugarima. Hvala što ste nas ispoštovali i došli, drago nam je što svoje zadovoljstvo niste krili. – rekla je učiteljica Slavica Čikarić.

Ona je samo jedna od mnogih koje ovako predano vole svoj poziv, ali i jedna od retkih koja je tu ljubav prenela i na sina. Tako učitelj Marko Čikarić čuva veselost meštana sela Tovrljana otvorenim vratima škole “Svetislav Mirković Nenad”.

U susret Dečijoj nedelji, sređuju se školska dvorišta i pripremaju za različite igre. Tako je po prvi put školski teren u Bajčincu oslikan trajnom bojom za beton. Igre i crteže osmislila je učiteljica Jelena Đorđević, a dvorište ovog izdvojenog odeljenja OŠ “Milić Rakić Mirko” oživela je uz pomoć roditelja i uz podršku direktora. Na njemu je juče, baš povodom Svetskog dana učitelja, učenica prvog razreda Jana Petković održala čas Fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

 

Na sličan način, uz mnogo ljubavi oscrtan je i školski teren u OŠ “9. oktobar”.

Uprkos svim promenama, novim nastavnim sredstvima, svi učitelji i učiteljice kažu da se suština njihovog poziva nije promenila i da je treba tražiti u učenju kroz igru i u radosti opismenjavanja čitavih generacija. To je potvrdio i učitelj u penziji Novica Spasić, koji je posetio OŠ “Nikodije Stojanović Tatko” na poziv učiteljice Ljiljane Sokolović.

– Saznali smo mnogo toga o tome kako se nekad učilo i živelo, čuli poneku anegdotu iz školskog života i shvatili da učitelj ne može da ostari. Druži se sa decom. Uvek je mladog i vedrog duha. Jer inače, nebi bio učitelj. – rekla je učiteljica Sokolović.

svetski dan učitelja

Kako je to nekad bilo iz perspektive đaka pripovedao je i pokojni Zvonko Prelić, naš dragi hroničar prošlih vremena, u svojoj priči o učiteljici i simboličnoj pesmici, kojom su stariji đaci zadevali mlađe:

“Prvi razred cveće bere, drugi razred mačke dere, treči razred pod astal, a četvrti gospodar!”

Školski dani teku, prošao je septembar, a sa njim upoznavanja, prilagođavanja i uklapanja. Prvačići uče kosu tanku, oni stariji savladavaju množenje i deljenje, a petačići se hvataju u koštac sa istorijom, geografijom i još 100 predmeta. Učitelji i učiteljice otkrivaju svoj način da budu uspešni u učionici, a neki poput Jelene Babić (OŠ “Milić Rakić Mirko”, Donje Kordince) imaju i recept za sreću.

Danas je subota, ne ide se u školu, ali ipak, i mi što smo odavno izašli iz školskih klupa, možemo da se setimo svojih učitelja. Moj prvi učitelj je bio Svetislav Milenković.

Bila sam u drugom razredu kad je otišao u penziju. Menjale su ga divne Ljiljana Ilić, tada Zdravković, a potom i Dijana Bojović. Njima, a onda i svim ostalim učiteljima čestitamo Svetski dan učitelja!

Ko je bio vaš učitelj, a ko uči vaše dete ili unuče?

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime