Top saveti za zamrzavanje hrane

0
zamrzivač

Priprema više obroka u toku jednog dana i zamrzavanje porcija za kasniju upotrebu, kao i skladištenje namirnica, pametan je način da smanjite pripremni rad tokom nedelje – ali ako to ne uradite kako treba, vaš naporan rad mogao bi biti beskoristan. Zamrzavanje je jedan od najlakših koraka koje možete preduzeti kako bi sastojci ili kuvana jela trajali duže.

Svežina i kvalitet hrane u trenutku zamrzavanja utiču na stanje smrznute hrane. Ako je hrana zamrznuta na vrhuncu svog kvaliteta, ona će biti boljeg kvaliteta nego hrana smrznuta pred kraj svežine. Važno je čuvati svu hranu na minimum nula stepeni ili niže kako biste zadržali sadržaj vitamina, boju, ukus i teksturu.

Kako bi održali tu svežinu namirnica, bez obzira da li zamrzavate hranu za zabavu, kupujete veliku količinu namirnica na sniženju ili planirate obroke nedelju dana unapred, odabir adekvatnog zamrzivača može uštedeti porodici vreme i novac. U zavisnosti od toga koliko vam je prostora za skladištenje potrebno, možete odabrati razne modele različitih proizvođača, kao što su Samsung, Gorenje, LG, VOX ili Liebherr zamrzivač. Naravno, vodićete računa ne samo o proizvođaču, već i tome kakve funkcije konkretan uređaj, kao i o tome koliko prostora zauzima, da li je u pitanju vertikalni ili horizontalni zamrzivači i sl.

zamrzivač

Jako je važno napomenuti da glavna funkcija zamrzivača, zamrzavanje, ne ubija bakterije koje se nalaze u hrani, samo znatno usporava njihovu sposobnost razmnožavanja, zbog čega zamrzavanje sprečava kvarenje hrane. Jednom kada se odmrzne, te se bakterije ponovo aktiviraju i nastave sa svojim razmnožavanjem, što znači da je vreme da tu hranu ili odmah pojedete ili termički obradite.

Mnogi od nas nisu sigurni šta da urade kada je reč o zamrzavanju hrane. Koju hranu ne treba zamrzavati? Koliko dugo možete zadržati namirnice u zamrzivaču? Treba li zamrzavati hranu kada je sirova ili kuvana? U nastavku teksta pokušaćemo da vam odgovorimo na prethodno postavljena pitanja.

Koje namirnice ne treba zamrzavati?

Zamrzivač je odlično mesto za čuvanje hrane koju želite da spremite za kasnije. Ali ne mogu se zamrznuti baš sve namirnice, a u nekim slučajevima smrzavanje nečega može ga  upropastiti. Čuvanje pogrešne hrane u zamrzivaču može dovesti čak i do zdravstvenih problema.

Ne zamrzavajte: lubenice, dinje, citruse (sok se može zamrznuti, ali ne i celo voće), jabuke, kruške, zelenu salatu, rotkvice, krompir (nepripremljen, pire od krompira možete zamrznuti). Zelene salate i hrskavo sirovo povrće koje se koristi u salatama i sendvičima poput celera, luka i slatke paprike – izgubiće svoju hrskavost i postaće mekano nakon zamrzavanja. Sveža jaja u ljusci će se proširiti i pući će ljuska. Tvrdo kuvana jaja će postati čvrsta i gumena. Kisela pavlaka će se odvojiti kad se zamrzne i odmrzne i biće neupotrebljiva. Šlag nije moguće umutiti nakon odmrzavanja.

Najvažniji saveti za zamrzavanje hrane

zamrzivač-hrana

  1. Hranu ohladite pre nego što je zamrznete. Zamrzavanje hrane kada je vruća samo će povećati temperaturu zamrzivača i može dovesti do toga da ostala uskladištena hrana počne da se odmrzava.
  2. Zamrznite kuglice od mesa, bobice ili kolače tako što ćete ih poređati u jednom sloju na pleh za pečenje ili na plastični poslužavnik, a zatim tako poređane ubacite zajedno sa plehom ili poslužavnikom u zamrzivač. Na taj način će se brže zamrznuti I neće biti zalepljeni.
  3. Pun zamrzivač je ekonomičniji jer hladan vazduh ne mora toliko da cirkuliše, pa je potrebno i manje energije. Ako imate puno prostora, plastične boce na pola napunite vodom i koristite ih da popunite praznine.
  4. Obavezno ispravno umotajte hranu ili je stavite u zatvorene posude, jer u protivnom hrana može “izgoreti” u zamrzivaču, tj. možete tako uništiti strukturu namirnica, koje će istovremeno proširiti svoj miris na druge namirnice.
  5. Ograničite veličinu porcija. Skladištite hranu u porcijama koje su vam dovoljne za obrok ili najviše dva. Ne želite na primer da odmrzavate porciju lazanja za 10 osoba, a potrebna vam je količina za dvoje. Jednom odrmznutu hranu nemojte ponovo zarzavati.
  6. Za savršeno oblikovane pakete koji se lako slažu u zamrzivaču, kuvanu hranu zamrznite u posudi obloženoj folijom jake čvrstoće (ostavite dovoljno dodatne folije da prekrije gornji deo, tj. vrh). Nakon što se hrana zamrzne, izvadite je iz posude zajedno sa folijom, prekrijte gornji sloj i spakujte u kese. Naslažite jedno pakovanje preko drugog. Tako ćete uštedeti prostor u zamrzivaču.
  7. Označite svako pakovanje nalepnicom. Možda vam se to čini kao prevelik posao, ali znači vam mnogo, jer ćete uvek znati šta se nalazi u svakom pakovanju i kada je to pakovanje uskladišteno u zamrzivač. Na nalepnici naznačite datum skladištenja i koja hrana se nalazi u kesi koju pakujete.
  8. Ako sumnjate u kvalitet namirnica koje se nalaze u zamrzivaču, izbacite je. Suprotno onome što mnogi mislie, smrzavanjem se ne ubijaju bakterije. Ako niste sigurno koliko dugo određeno pakovanje stoji u zamrzivaču, jednostavnije je otarasiti se te male porcije nego ugroziti zdravlje.
  9. Nikako ne zamrzavajte ponovo sirovu hranu. Jednom kada se hrana odmrzne, bakterije mogu da se pokrenu prilično brzo, tako da ako zamrznete istu hranu ponovo, ona će imati mnogo više mikroba koji hranu mogu učiniti nebezbednom za jelo.
  10. Ako se stvori previše leda u zamrzivaču, on neće raditi pravilno. Zato je obavezno redovno čišćenje uređaja i skidanje nagomilanog leda. Ne brinite o hrani, većina upakovanih porcija ostaće zamrznuta u frižideru čak do nekoliko sati, dok vi ne očistite zamrzivač.

Koliko dugo možete držati hranu u zamrzivaču?

Kao opšte pravilo, ništa se ne sme čuvati u zamrzivaču duže od devet meseci, najviše godinu dana, a u zavisnosti od vrste hrane, neke namirnice i kraće.

Hrana koja sadrži velike količine vode, poput tikvica, ne zamrzava se dobro, i dobija zrnastu strukturu nakon odmrzavanja. Dok druge namirnice, kao na primer sveže pileće meso, su kao stvorene za zamrzavanje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime