DRAGOVIĆ: Srbiji je potreban novi izborni sistem, postojeći zastareo

0

Izbori i izborni sistem nesumnjivo predstavljaju veoma značajno pitanje svake države. Monteskje je izborne zakone, tj. zakone koji ustanovljavaju pravo glasa nazvao osnovim zakonima demokratije. Danas, u XXI veku pojam predstavničke demokratije je nezamislivim bez izbora, kaže Dragović i poručuje:

Nakon obnove višepatrizma u Srbiji 1990. godine, do 2000. godine kada je institucionalizovan aktuelni izborni sistem primenjivala su se tri izborna modela,  dvokružni većinski, proporcionalni sa devet velikih izbornih jedinica i proporcionalni sa 29 malih i izbornih jedinica srednje veličine.

Od 2000. godine poslanici Narodne skupštine Republike Srbije biraju se po proporcionalnom izbornom sistemu, sa jednom izbornom jedinicom, D’Ontovom formulom za raspodelu mandata, za birače, zatvorenim izbornim listama.

Ovakav izborni sistem koji se primenjuje u Srbiji pokazao se jako lošim, jer su vremenom narodni predstavnici (poslanici i odbornici), postali zastupnici stranačkih interesa i malobrojnog stranačkog rukovodstva, a ne predstavnici građana koji ih biraju, smatra Dragović

Kako bi se vratila funkcija narodnih predstavnika i oni zaista bili odraz narodne volje i zastupali interese građana, mora doći do promene postojećeg izbornog sistema, a najbolji način za to jeste da se uvede mešoviti personalizovano proporcionalni izborni sistem koji podrazumeva  da se biračima daje opcija da na izborima daju glas pojedinačnom kandidatu u pojedinačnoj izbornoj jedinici i/li glas za kandidatsku listu.

Pojedinačni kandidat koji osvoji najveći ili odgovarajući broj glasova u pojedinačnoj jedinici se smatra neposredno izabranim; glasovi za kandidatske liste, odnosno za pojedinačne kandidate iz drugih stranaka se priključuju glasovima za druge kandidatske liste i na osnovu njih se kandidati biraju po “čistoj” proporcionalnoj metodi, objašnjava Dragović.

Ovakav izborni sistem doprineo bi boljoj povezanosti između birača i kandidata, a građani bi znali ko su zaista njihovi prestavnici i ko zastupa njihove interese u predstavničkom domu, pa bi tako izabrani prestavnici bili pažljiviji prema građanima i njihovim interesima kako bi im birači ponovo ukazali poverenje, zaključuje Dragović

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime