U Prokuplju odnedavno postoji oaza za sve umetnike i mlade ljude koji su okrenuti lepom, alternativnom i drugačijem. Art pub Black fox nastao je zahvaljujući kreativnoj energiji slikarke Jelene Mitić, i traje uporedo sa svojim sloganom “Zato što možemo sve kontra od onoga na šta su nas navikavali!”

Ovaj umetnički atelje je Jelenina borba za legalizovanje slobode. Zidovi su izlozi više stvaralaca i obloženi su umetnošću: slikama, grafikama, muzičkim pločama. Na njima su slike Filipa Kosteskog, Nikole Kaličanina i Sanje Vidaković, kao i par Jeleninih slika. Nedavno je priređena i izložba slika sa likovne kolonije u Ajdanovcu , u saradnji sa Domom kulture. Njoj je prethodila humanitarna akcija sa Udruženjem “Šapica”, na kojoj se prikupljala hrana za pse lutalice.

Jedinstvenost i heterogenost ovog mesta zapravo potiče iz Jeleninog stvaralačkog duha. Svestrana i nasmejana, ona boji posetioce i opominje da menjaju svoju navike.

Odrastajući u uverenju da biti slikar “nije perspektivno”, Jelena se u jednom trenutku odrekla svog dara.

– Kada sam shvatila da ne postoji mogućnost da upišem Akademiju, uništila sam sve svoje radove. Zapravo, bila sam premlada, imala sam samo 15 godina i u meni je proradio neki bunt, koji je potrajao čitavu deceniju. Kada sam ponovo počela da slikam, znala sam da nikad neću odustati. Evo, za septembar spremam samostalnu izložbu, istrajavam, kaže Jelena.

Svoj talenat je brusila u Novom Sadu, kod akademskog slikara Veljka Kovačevića. Iz ovog ateljea ponela je u Prokuplje divne uspomene i temelje slikarskih veština. Svoja platna, ipak, oblaže emocijama i stvara isključivo povedena osećajima.

– Mene emocije vode. Dešavalo mi se da radim nešto što mi je nametnuto i ne budem zadovoljna rezultatima. To bude dobro, ali se oseti negativna energija. Kada imam želju za slikanjem nebitno je hoću li imati model ili ću svoju unutrašnju viziju da prenesem na platno, rekla je Jelena.

Razgovarale smo o slikarskim uzorima, i među prvima ona navodi Fridu Kalo i Pabla Pikasa.

– Koliko god da je Frida Kalo iskomercijalizovana, ona nije kriva što je fenomenalna! Ne samo njen rad, mene oduševljava njena ličnost, najpre zato što je i ona svoje emocije prenosila na platno. I zato što je bila borbena i jaka. A Pikaso je bio inovativan i, u svom vremenu, začetnik konceptualne umetnosti. Pokrenuti nešto novo i drugačije, to je ono što cenim, kaže mlada slikarka.

Za savremenu umetnost kaže da je primer vladavine nedostatka ideja.

– Brz način života uslovio je nedostatak ideja. Ljudi jednostavno nemaju vremena da se posvete samo umetnosti. Sve se svelo na banalni nivo i na hiperprodukciju. Radi se isključivo na kvanitetu, a ne kvalitetu. A sa druge strane, recepcija svega toga je odlična, jer nam ukus diktira finansijsko stanje. Finansijska situacija određuje neukus, ali i tržište umetnina, koje je nažalost, mrtvo.

Zbog svega toga, u Jeleninoj glavi rodio se koncept: stvarati u apsolutnoj slobodi, rasti i pomerati nametnute granice. Njen art pub je otvoren za razgovor, izložbe, predstave, književnike i glumce, ali i za različite humanitarne akcije.

Jelena kaže da “možemo sve kontra od onog što su nas navikavali”, jer očigledno – niko to umesto nas neće.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime