Kako osnovci čitaju freske

0

Učenici Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“, uz pomoć svojih nastavnika, napravili su interesantnu izložbenu postavku, koja nosi ime „Čitajući freske“.

Prema njihovim rečima, ovo je nastavljanje puta ka Savinom izvoru, Savinim stopama i posle Savindana. Izložbu su osmislili profesori ove škole, profesor istorije Zoran Pavlović, likovne kulture Nebojša Stanković i srpskog jezika Milka Tošić.

Prvi deo izložbe se zove upravo „Čitajući freske srednjeg veka“, a njime će se, prema rečima profesorke Milke Tošić, u školi baviti cele godine.

– Mi želimo da povežemo vaspitno-obrazovne ciljeve ekskurzije sa ciljevima ova tri predmeta. Kada deca odu na ekskurziju obavezno vide jedan ili više manastira. To razgledanje je panoramsko i kratko, ali dovoljno da mu se pažnja posveti po povratku. Znači, pravom istraživanju pristupamo kasnije, rekla je Tošićeva dodajući da je to podrazumevalo gledanje fresaka pod lupom, čitanje knjige, a potom su se zajedničkim snagama bavili samo tekstilnim ornamentima. Deca su slikala šare sa odora naše gospode koju su videla na fresco – portretima, te su tako i nastali njihovi divni radovi koji su sada izloženi.

Drugi deo postavke ove izložbe je naoružanje, koje, prema rečima profesora istorije Zorana Pavlovića, takođe nije izloženo zbog njegove osnovne svrhe, već zato što su odeća i oružje ogledalo kulture jednog naroda u određenom trenutku.

– Postavka se sastoji od različitih predmeta iz privatnih zbirki. To su delovi kovačke opreme, vrhovi strela, kuke za satove, prstenovi za okidanje strela, istakao je Pavlović i naglasio da su za ovu priliku iz Holandije stigle i rekonstrukcije strela i vrhova strela Chrisa Verwijmerena i Ricarda de Mooija, a iz Toronta reprodukcija kalmičkog tobolca, koju je uradio majstor Zdravko Đurica.

Ova izložba, prema rečima organizatora, ima za cilj da najpre očuva kulturno nasleđe, a onda i promeni sliku o našem srednjem veku i razbije predrasudu o tome da je srednji vek bio mračni vek.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime