Saveti za podršku deci koja zamuckuju

0

Mucanje ili disfluentnost govora je poremećaj u govoru koji muči veliki broj ljudi širom sveta, ali najviše decu. To je problem koji je još uvek neistražen a jedinstven lek za mucanje ne postoji. Ono što je važno istaći, mucanje nije samo pitanje nesavršenosti u verbalnom izražavanju, već daleko veći izazov koji može uticati na samopouzdanje, socijalne interakcije i kvalitet života deteta.

Naučnici su dokazali da postoje različiti faktori koji mogu doprineti pojavi mucanja ili zamuckivanja kod dece. Genetska predispozicija i emocionalni stres mogu uticati na disfluentnost u govoru. Međutim, i neurološki uzroci kao što su određene abnormalnosti u strukturi mozga takođe mogu imati značajnu ulogu kada je poremećaj govora u pitanju. Karakteristično je da je pojava mucanja daleko izraženija kod dečaka nego kod devojčica.

Ohrabrujuće je što mucanje najčešće samo od sebe prestane još u ranom dečijem uzrastu. Međutim, kod određenog broja dece to, nažalost, nije slučaj, pa roditelji moraju da pruže podršku svom detetu ali i da potraže stručnu pomoć logopeda. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći u ohrabrivanju deteta da prevaziđe ovaj govorni poremećaj.  

#1  Podstaknite društvenu interakciju

Dajte priliku detetu da se igra, uči, raste i razvija kao i sva druga deca – u društvu. Socijalna interakcija često može pomoći deci koja zamuckuju više nego bilo koja druga vežba. Osim toga, oslobodiće se stida ili anksioznosti u vezi sa svojim govorom.

Učestvovanje u grupnoj terapiji sa decom koja imaju isti ili slične probleme u govoru može dodatno da podstakne i “podigne” dete. Ukoliko već ranije nije bilo svesno toga, sada će shvatiti da nije jedino na svetu koje zamuckuje. 

#2 Strpljenje i razumevanje

Prvo i osnovno pravilo je da treba da pokažete strpljenje i razumevanje prema detetu koje zamuckuje. Nemojte ga stavljati u podređeni, ali ni nadređeni položaj. Nemojte se prema njemu ophoditi na bilo kakav drugačiji način nego što to činite sa decom koja imaju normalno razvijen govor. Nemojte ga ispravljati, već mu dajte vremena da se izrazi.

Izbegavajte da prekidate dete dok pokušava da izgovori reč. Dozvolite mu da završi rečenicu ili misao pre nego što date odgovor. Prekidanje može povećati anksioznost i frustraciju.  Budite staloženi i ne paničite ukoliko vaše dete bude počelo da zamuckuje. To je prvi savet koji će vam dati logoped Beograd ili doktor iz nekog drugog grada u Srbiji. 

Ositm toga, ne dozvolite sebi da žurite ili da jednostavno nemate vremena da se pažljivo i detaljno pozabavite ovim veoma važnim problemom vašeg deteta. Na kraju, rezultat neće izostati. 

#3 Slušajte pažljivo

Aktivno slušanje je ključ uspeha u komunikaciji, ne samo kada je u pitanju razgovor sa detetom koje zamuckuje, nego i sa bilo kojom odraslom osobom. Postavite se tako da dete ima svu vašu pažnju kada hoće nešto da vas pita ili da popriča sa vama. To će mu pomoći da se oseća uvaženo i poštovano i imaće osećaj da je isti kao i sva druga deca.

Ne postavljajte prevelika očekivanja u vezi sa brzinom govora vašeg deteta. Neka zna i nauči da nema potrebe da žuri i da je važnije da potpuno izrazi svoje misli nego da to učini što brže.

#4 Potražite profesionalnu pomoć

Ako primetite da zamuckivanje kod deteta postaje ozbiljan problem i da dete pokazuje znake stresa i anksioznosti zbog toga, razmislite o konsultaciji sa stručnjakom, logopedom. Oni će vam predložiti posebne tehnike i vežbe za prevazilaženja problema zamuckivanja. Štaviše, ne morate otići u ordinaciju ili  neki logo centar, jer postoji i logoped online koji će vam putem interneta, tekstualne poruke ili video veze dati neke osnovne savete. 

#5 Igra i vežbe

Radite zajedno sa detetom na vežbama koje mu mogu pomoći da prevaziđe problem zamuckivanja. Vežbe disanja, izgovaranja određenih reči i pravilna artikulacija mogu biti izuzetno korisne. Neke od njih će vaše dete morati da radi sa logopedom, dok ćete za druge dobiti plan za rad sa mališanom kod kuće. Uspeh u prevazilaženju problema je zajednički uspeh vašeg deteta, vas i logopeda. Svi morate uložiti maksimalan napor kako bi mucanje postalo prošlost.

Kada vežbate disanje neka vaše dete duboko udahne, zadrži dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahne. Ova vežba pomaže da se dete opusti, ali i da se uspostavi kontrola nad disanjem. 

Takođe, možete probati i igru “usporen govor”. Postavljajte pitanja a vaš mališan koji ima problema sa mucanjem neka odgovore izgovara što sporije. Zatim neka postepeno povećava brzinu izgovora sve dok oseća da može bez problema da izgovori reč a da ne zamuckuje. 

Neka deca uopšte ne mucaju kada pevaju pa je hor dobro mesto gde bi mališan mogao da se druži sa svojim vršnjacima a u isto vreme i da vežba, kako bi prevazišao smetnje u govoru. 

Govor pred ogledalom je takođe dobra opcija. Na taj način mališan može da prati pokrete svojih usana, jezika i lica dok govori. Tako se postiže bolje razumevanje govora i kontrola artikulacije. 

Zamuckivanje kod dece može biti izazovan problem, ali uz podršku porodice, učitelja, stručnjaka, ali i drugara vršnjaka, deca koja zamuckuju mogu postići značajan napredak. Važno je da im pružimo ljubav, razumevanje i podršku i da ih ne izdvajamo ni na koji način od druge dece.  

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime