Poplave u kruševačkom kraju pod kontrolom

0

Voda u Đunisu povukla se iz poplavljenih kuća, ali i dalje plavi dvadesetak okućnica. Sve nadležne službe su na terenu i pružaju pomoć stanovništvu.

Inače, najavljeni veći talas Južne Morave kroz ovo naseljeno mesto još nije prošao. Dušan Todorović iz Štaba za vanredne situacije u Kruševcu kazao je da je vodostaj na najugroženijim kotama u granicama redovne odbrane od poplava i da su i lokalne reke u svojim koritima.

– Trenutno stanje u Mojsinju, na Južnoj Moravi, gde se očekuje najveći dotok vode iz drugih delova južne Srbije je 324 centimetra, što je u domenu redovne odbrane od poplava, izjavio je Todorović.

U Đunisu pored Južne Morave preti i Ribarska reka koja nadolazi sa kišnim padavinama, a očekuje se i otapanje snega na Jastrepcu. U ovom mestu voda i dalje nije za piće i spremanje hrane, pa se doprema cisternama. Voda ponovo preti da kod Djunisa poplavi put koji vodi prema Aleksincu, ali je on za sada prohodan.

Što se tiče Zapadne Morave, na hidromernoj stanici u mestu Jasika kod Kruševca, vodostaj je 106 santimetara, i on je opao u odnosu na prethodne dane, kažu u Štabu za vanredne situacije Kruševca.

Kruševac je iz predostrožnosti proglasio vanrednu odbranu od poplava i na jezeru Ćelije, kako bi se zaustavio otpadni material koji se u ovu akumulacioju sa obilnim padavinama sliva iz pravca Blaca i Brusa. U Štabu za vanredne situacije Kruševca , kao i u JKP,, Vodovod Kruševac,, kažu da je ovaj vodozahvat stabilan.

Ali, Kruševcu i okruženju u ovom trenutku najveći problem predstavljaju podzemne vode koje su prodrle u podrume kuća i stanova, ali i poplavile poljoprivredna zemljišta u pomoravlju, pa ratari ne mogu da obrađuju prolećne radove. U mestu Pasjak, nedaleko od Kruševca pojavilo se i klizište. U samom gradu, u nekoliko ulica došlo je do zapušenja kanalizacionih cevi i šahti, što komunalcima predstavlja dodatan posao.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime