Sveža i čista odeća: kako da sprečite da “miriše” na vlagu?

0
Unsplash.com

U današnje vreme, veš mašina postala je nezamenljivi deo naših domaćinstava, olakšavajući nam jedan od najosnovnijih životnih zadataka – pranje veša.

Od ranih dana kada su domaćice satima prale veš na ruke, došli smo do ere u kojoj je sve što je potrebno za čist i svež veš nekoliko klikova na dugmićima naše moderne veš mašine. Međutim, sa ovom povećanom zavisnošću od tehnologije dolazi i potreba za njenim redovnim održavanjem. Mnogi smatraju da je redovan servis veš mašina nepotreban trošak, ali ovaj tekst će razotkriti zašto je to daleko od istine.

Kada redovno servisirate veš mašinu možete preduprediti i potpuno sprečiti sve kvarove na veš mašini i problem sa uprljanim vešom, nedovoljno opranim vešom ili vešom koji miriše na vlagu ili na buđ.

Redovan servis veš mašina nije bespotrebno bacanje novca

Svakodnevno peremo veš u veš mašini i ona nam značajno olakšava ovaj proces. Nekada su domaćice prale veš na ruke pa je sam proces pranja trajao satima. Istina, nisu postojali ni problem sa veš mašinom, jer je nije bilo ali je danas čak i ako uključimo mnogobrojne kvarove koji su izvesni na veš mašini, pranje veša značajno olakšano i ubrzano. Sve što je potrebno jeste da uključite veš mašinu i stavite veš u bubanj, izaberete odgovarajući program i stisnete dugme. Ipak, mnogi zaboravljaju da veš mašina ne traje zauvek, te da od njenog održavanja i korišćenja zavisi koliki će biti nje  radni vek i da li će veš biti kvalitetno opran.

Sveža i čista odeća rezultat je ispravne veš mašine

Sigurno ste već uočili vezu između kvalitetne i pre svega ispravne veš mašine i kvalitetno opranog veša. Da bi vaš veš bio čist, stvarno opran i mirišljav a pre svega da bi sačuvao teksturu, boju i materijal neophodno je da bude opran na odgovarajućem program. Programi u veš mašini mogu ponekad biti neispravni, što je opet rezultat pokvarenih funkcija u veš mašini koje pokreću delovi veš mašine. Programator i grejač sigurno nisu vaše omiljene asocijacije ali ukoliko se vaša veš mašina redovno kvari sigurno ste dobro upoznati sa njima.

Servis veš mašina postaje sve važniji, jer omogućava redovan pregled svih komponenti i delova veš mašine. Blagovremeno uočavanje kvarova na delovima veš mašine i njene neispravnosti omogućava serviserima da na vreme zamene ošetećene delove i elemente i time vas poštede pocepanog veša koji miriše na vlagu i širi neprijatne mirise.

Redovno čistite veš mašinu

Svima nam je poznato mesto u veš mašini gde dodajemo deterdžent i prašak. Međutim, često zanemarujemo važnost njegovog redovnog čišćenja. Stručnjaci naglašavaju neophodnost uklanjanja ostataka deterdženta i omekšivača koji se nakupljaju, jer mogu biti uzrok neprijatnih mirisa na vašoj odeći, čak i posle pranja. Iako može delovati kao dosadan zadatak, redovno čišćenje ovog dela je ključno, ne samo zbog higijene, već i zato što je to idealno mesto za razvoj bakterija i gljivica.

Loše osušen veš može zaudarati na vlagu

Neprijatan miris na vašem vešu, može biti uzrok neadekvatnog sušenja. Grejač u veš mašini je odgovoran za pravilno pranje i dostizanje odgovarajuće temperature za pranje veša. Ukoliko ne postoji mogućnost da veš bude opran na dovoljno visokoj temperaturi, unišatavnje bakterija i gljivica neće biti moguće, pa će veš zaudarati na ustajalu vlagu. Takođe, nedovoljno isceđen veš takođe može od vode da dobije tragove buđi, što ne miriše ni malo prijatno. Ukoliko je centrifuga u vašoj veš mašini loša, ona neće iscediti veš nakon pranja, zbog čega ćete imati vodu u bubnju nakon završenog ciklusa pranja. Zbog toga je važno da se servis veš mašina redovno radi.

Obratite pažnju na ormane

Ormani gde slažete odeću takođe morate redovno čistiti. Iako je veš čist i mirišljav kada ga stavite u prljavi orman koji je pun prašine ili nije provetren, veš će pokupiti te mirise, tako da vam redovno pranje ne vredi mnogo.

Uložite u dobar omekšivač ili napravite prirodni omekšivač kod kuće

Možda niste znali ali ukoliko vam je ponestalo omekšivača za veš, možete ga napraviti kod kuće i to veoma jednostavno. Sve što vam je potrebno je prazna flaša, regenerator za kosu, voda i alkholno sirće. Pomešajte sve sastojke i prebacite u flašu bez mućkanja.

Čistite veš mašinu

Kratki programi pranja mogu vam pomoći da održavate svež miris veš mašine pomoću alkoholnog sirćeta malo sode bikarbone i vode, uključite brzi program pranja. Nakon ovog programa iz veš mašine će nestati sve naslage i sine prljavštine koje bi mogle biti uzrok neprijatnih mirisa.

Pazite na mesta gde sušite veš

Mesto sušenja veša takođe može biti problematično ukoliko se puši u  prostoriji gde se suši veš, jer će on poprimiti neprijatan miris duvana koji niko ne voli. Spoljni mirisi od ulice, pečenja, kuvanja i isparenja takođe se mogu zadržati na vešu, češće zimi nego leti, ali je ipak ovo jedan od razloga zbog čega bi trebalo razmotriti najbolju opciju za sušenje veša. Ukoliko živite u malom stanu, jedno od rešenja su i sušare koje je opet potrebno pravilno održavati kako bi sušile kvalitetno i efikasno bez pratećih neprijatnih mirisa. U slučaju da imate više izvora zagađenog vazduha u prostoru gde sušite veš, sušara je idealno rešenje, ali zahteva redovan servis baš kao i mašina za pranje veša. Zato uložite u dobrog majstora koji može održavati i kombinovanu mašinu i tako vam skratiti process kompletnog pranja i sušenja veša.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime