Montažni objekti za potrebe poljoprivredne proizvodnje

1
montazni-plastenik
Pexels.com

Ekonomičnost kao potreba, ali i način ustrojstva savremenog načina života, rezultirala je i novinama u graditeljstvu, pa montažna gradnja preuzima primat u ukupnom rezultatu granske industrije. Savremena poljoprivreda je jedan od velikih korisnika ovakve  gradnje, kako zbog njenih potreba, tako i zbog prednosti montažne nad klasičnom gradnjom. 

Evidentne klimatske promene uslovile su viši stepen mobilnosti u okviru poljoprivrene proizvodnje pa je i to jedan od razloga zbog koga su montažni objekti dobili primat.

Namena montažnih objekata u poljoprivredi

Poljoprivreda, jednako i u primarnoj i sekundarnoj proizvodnji, pogoduje kao korisnik svih vrsta montažnih objekata, od onih tipskih, do modifikovanih, čak i sa aneksima po želji naručioca. 

Montažni objekti u poljoprivredi mogu se, u najgrubljem podeliti na graditeljska rešenja namenjena:

  • isključivo proizvodnji kao što su staklenici i plastenici / u delu konstrukcija, delimičnoi i pokrivki) ili  farme za uzgoj stoke i živine,
  • montažni objekti koji služe za potrebe prerade – mlekare, klanice, hladnjače za voće i povrće, pogoni za dobijanje poluproizvoda i  proizvoda od mleka, mesa, voća i povrća i slično
  • objekti koji služe kao skladišni kapaciteti: silosi, hangari, hale za seno, nadstrešnice i slično

Kao posebna kategorija mogu se izdvojiti i montažni objekti za smeštaj mehanizacije kao što su garaže, hangari i hale.

Namena svakog objekta određuje i jedinstvenost  projekta, pri čemu materijal kao stavka iziskuje posebnu pažnju. Razlog za ovo je obaveza poljoprivrednih proizvođača i prerađivača da se drže sve strožijih standarda koji se tiču zdravlja i bezbednosti prehrambenih proizvoda po zdravlje potrošača. Ovo je bitna stavka koja montažne objekte za ove namene odvaja od ostalih industrijskih objekata. 

Nesumnjivo da je ekološki momenat  i zdravlje korisnika montažnih objekata ( radnika ili osoblja koje provodi vreme unutar) jako bitno u svom slučajevima, ali se zbog prirode delatnosti, pred graditelje poljoprivrednih objekata postavlja zadatak više. Poštovanje standarda u proizvodnji materijala olakšava poljoprivrednicima posao oko zadovoljavanja standarda o sanitarno higijenskoj ispravnosti sredine u kojoj se vrši proizvodnja i prerada. Zbog toga montažna gradnja dobija plus više u odnosu na klasičnu gradnju.

Prednosti gradnje montažnih objekata za potrebe poljoprivrede

Pođemo li od toga da je proces gradnje montažnih objekata daleko brži od klasične, jasno nam je da u dinamičnim uslovima koji vladaju na tržištu hrane, ovo i određuje odluku za ovaj tip gradnje. Sezonski tip proširenja, ili smanjena proizvodnje, ili prerade pogoduje opredeljenju za montažne objekte koje vrlo lako, i u kratkom roku mogu dograditi ili demontirati. 

Dogradnja ili demontaža u celini ili delovima ne zahteva velika ulaganja jer najčešće nisu potrebni obimni građevniski radovi za pripremu zemljišta. Isto važi i kada je u pitanju gradnja potpuno novog objekta. Ovo doprinosi efikanosti same poljoprivrede koja na povrat ulaganja čeka nešto duže nego ostale industrije pa ulaganja u objekte ovog tipa nisu previše zabrinjavajuća stavka u investicionom ulaganju.

Ekološka komponenta  je vrlo bitna stavka u graditeljstvu današnjice pa ni poljoprivreda nije izuzeta od lične i kolektivne odgovornosti za očuvanje životne sredine i poštovanje principa ekološke efikasnosti.

Ono što je jedna od velikih prednosti montažne gradnje u ovom sektoru privrede jeste mogućnost radova na poljoprivrednom zemljištu bez angažovanja velikog broja radnika, mehanizacije i transportnih sredstava. 

Pripremini radovi, kao i same metalne konstrukcije i postavljanje objekta vrše sa daleko manjim koeficijentom buke, bez prašine i zagađivanja zemljišta što je za samu poljoprivredu jako bitno. Primera radi, navedimo dogradnju farme, ili izgradnju novog objekta u krugu farme gde je, po životinje, daleko bezbednije, manje bučno, i sa manje dana uznemiravanja u pogledu završetka radova nego u slučaju klasične gradnje. 

Ilustrativan primer je i postavljanje montažne konstukcije za plastenik ili staklenik na poljoprivrednom zemljištu, ili prostor za sladištenje voća ili povrća, kada se, do završetka radova može govoriti o minimalnoj kontaminaciji obradive površine. Isto ovo se dešava i u slučaju demontaže i delociranja objekata, ili delova.

1 KOMENTAR

  1. Danas nije teško napaviti plastenik. Postaviti armaturu kupiti PVC foliju iz Luna cerade, naći dvoje radnike i za nekoliko sati psotaviti plastenik. Teško je raditi u njemu, leti toplo i vlažno, zimi hladno. POloprivreda sa plastenicima nije postala lakša, još uvek nije za lenje ljude.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime