Tako je govorio Zvonko Prelić

3
zvonko-prelić

PROKUPLJE: Protekla nedelja prošla je u znaku velikog gubitka, ostali smo bez našeg Zvonka Prelića. Gledam u naše poslednje poruke i čitam: “Nadaj se uskoro jednoj “terorističkoj” priči! To je ono kad je muž terorista, a narodna milicija rešava stvar!”

Sećam se prošle nedelje, čitam šta mi poručuje, a unapred mi je smešno. Znam on to obećava da napiše odgovor na moju priču o nasilju nad ženama. Al’ da ispuni obećanje, to se nije dogodilo. Njegov britki humor, posvećenost tradicionalnim vrednostima, to je izbijalo iz svake njegove rečenice. Pisao je sa puno nostalgije o reci Toplici i manastiru Ajdanovac, ali i o pomalo šašavim navikama našeg naroda.

U svemu oko sebe nalazio je inspiraciju, tako smo svi uživali i smejali se kada je pisao o letovanju u SFRJ ili o čuvenom švercu goriva devedesetih. U njegovim pričama obilazili smo kafane 20. veka, ispraćaje u vojsku i igranke.

On nije bio samo hroničar svog vremena, već su ga interesovale i istorijske teme. Sa posebnom psovećenošću je istraživao i pisao o naseljavanju Toplice Crnogorcima.

Ipak, među najnežnijim pričama sigurno su one koje je posvećivao svojoj supruzi, deci i unučadima. Jedna od najdirljivijih priča je ona koju je posvetio unuci Tari povodom krštenja.

Zvonko Prelić je lako umeo da ispriča sve što bi ga zagolicalo, nasmejalo i dirnulo. Nama ostaje da žalimo što nije bilo dovoljno vremena i sreće da pročitamo još mnogo njegovih priča.

3 KOMENTARA

  1. Srbijanka,veliko hvala u ime njegove porodice. On jeste nas uzor,nas ponos citavog zivota,a ti tvojim tekstovima cinis da se osecamo jos ponosnijim. Neizmerno hvala!

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here