7 ključnih informacija za vas ako letujete u Turskoj ove godine

0
tuska-antalija
Pexels.com

Za većinu turista prve asocijacije na Tursku su leto, more i Istanbul. Međutim ova predivna zemlja ima još mnogo drugih turističkih aduta. Bogato kulturno nasleđe, istorijski spomenici, arheološka nalazišta, raznolikost prirodnih pejzaža, luksuzni hoteli, ukusna hrana… sve ovo čini Tursku izuzetno privlačnom destinacijom za odmor.

Još jedna prednost je što se u ponudi naših turističkih agencija nalaze aranžmani za brojne destinacije za leto u Turskoj. Neki od aranžmana uključuju luksuzne hotele i prelepe plaže, drugi putovanje u Istanbulu, a jako su popularne i ture po unutrašnjosti zemlje. Izbor je samo vaš, a pre nego što krenete put Turske, evo nekoliko važnih informacija koje morate da znate kako bi celo putovanje proteklo bez nepredviđenih situacija. 

Zakonske regulative za ulazak u Tursku

Kako stoji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, za ulazak u Tursku vam je potreban samo pasoš, ne i viza, ukoliko boravite manje od 90 dana. Međutim, kako su preneli naši mediji, 9. juna 2022. godine članovi Vlade doneli su Zaključak kojim je građanima Srbije i Turske omogućeno da državne granice prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom. Ta informacija na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, međutim, još uvek ne stoji. Čak je i direktor JUTA-e, Vlada Senčić izjavio za medije da ima problema i da taj sporazum još uvek “nije prošao Službeni Glasnik”. Zato je naš savet da ponesete pasoše. Čak iako vi možete ući uz ličnu kartu, pasoši za decu su obavezni i dalje.

turska-kula-galata
Pixabay.com

Kada je u pitanju zdravstvena situacija, od 1. juna 2022. godine ukinuta su sva ograničenja koja su bila na snazi a tiču se pandemije. Srbija i Turska su potpisale međusobni Sporazum o socijalnoj sigurnosti, tako da državljani Republike Srbije mogu koristiti naše zdravstveno osiguranje. Potrebno je pre polaska u RFZO-u tražiti izdavanje formulara o zdravstvenom osiguranju radi korišćenja u Republici Turskoj. 

Vreme u Turskoj

Naravno, vremenski uslovi zavise od doba godine, ali i od toga koji ćete deo Turske posetiti. To je ogromna zemlja koja zauzima površinu od preko 783 hiljade km2, i prostire se na dva kontinenta sa veoma raznolikom topografijom. Vreme u Turskoj varira od pustinjske suve klime i vrućih leta do hladnih snežnih zima. 

Severoistočni deo je generalno hladniji od ostatka zemlje, u centralnom delu je uglavnom pustinjska klima, a mediteranska oblast, uključujući i Istanbul, ima topla leta i blage zime. Naravno, ukoliko je vaša destinacija more, ne zaboravite da ponesete kreme za sunčane i druge preparate za negu kože.

Turci su srdačni i vole da se cenjkaju

Turci su neverovatno ljubazan narod, vole da pomognu i veoma su radoznali. Ukoliko ih upitate gde možete naći proizvod koji želite da kupite, potrudiće se i više nego što je potrebno da vam izađu u susret. U nekim situacijama može čak da vam bude i neprijatno koliko su ljubazni. Često na vaša pitanja, nakon što vam odgovore, uzvraćaju svojim.

istanbul-turska
Pixabay.com

Cenkanje oko cene robe možda nekim turistima iz drugih zemalja izgleda kao apsurd, ali mi Srbi baš kao i Turci smo navikli na takav način trgovine. Štaviše, to nam je široko rasprostranjeno u kulturi. Ukoliko kupujete malo robe ili trgujete u prodavnicama koje se nalaze u velikim tržnim centrima gde svaki artikal ima cenu sa bar kodom, pogodbe ili cenkanja nema. Međutim, ako pazarite malo više ili ako je u pitanju zlato ili koža, obavezno probajte da spustite cenu. U većini slučajeva ćete i uspeti. 

Uvek nosite keš

Jedna od najvažnijih stvari koje treba da znate pre nego što posetite Tursku je kako stvari stoje kada je novac u pitanju. Turska valuta je lira i kao i u svim drugim zemljama, lire mogu biti u kovanicama i papirnim novčanicama. 

Ako evro menjate u menjačnicama ili banci dobićete bolji kurs nego da robu u trgovinama na otvorenom plaćate u evrima. Bankomati su dostupni u većim gradovima i skoro svim mestima koje turisti obilaze, međutim neki od njih nemaju opciju na engleskom jeziku. 

Imajte na umu da u nekim restoranima i prodavnicama garderobe nećete moći da platite račun karticom. Jednostavno, tamo primaju samo keš. Zato je uvek dobra opcija da kod sebe imate gotovinu. Pa čak i kada ste na bazenu nekog od hotela, obavezno u torbici nosite malo gotovine kako biste mogli da platite piće ako usluga nije all inclusive.

Znanje engleskog jezika vam neće biti od preterane koristi

Ako mislite da se stanovnici Turske koriste engleskim jezikom kao što je to slučaj u nekim drugim evropskim državama, varate se. Većina ljudi, gotovo ništa na engleskom ne razume. Izuzetak može biti osoblje u hotelima. Čak ćete i na pijaci koju posećuje dosta turista teže uspeti da sporazumete ako se služite engleskim.

antalija-turska
Pexels.com

Međutim, ono što će vas možda iznenaditi, jeste činjenica da Turci prozbore po koju našu reč. Svi znamo da u srpskom jeziku ima dosta turcizma i da neke njihove reči možemo sa lakoćom da prepoznamo i razumemo, ali isto tako i turski jezik ima dosta reči koje vuku korene iz Srbije. Iako ćete uvek na javnim mestima lako pronaći nekog sa kime možete da ostvarite osnovnu komunikaciju na srpskom, ipak bi bilo dobro da naučite bar poneku osnovnu frazu iz turskog jezika kao što su: dobar dan, doviđenja ili hvala. Na taj način pokazaćete poštovanje prema njihovom jeziku i njihovoj kulturi.

Hrana u Turskoj je neverovatno ukusna

Ako ste na dijeti, nemojte putovati u Tursku. Naravno, šalimo se. Turska kuhinja je neverovatno ukusna i teško joj je odoleti. Tradicionalna kuhinja uglavnom vuče korene iz Otomanskog carstva ali ima i drugih primesa, koje potiču od naroda koji su kroz istoriju živeli i boravili na prostoru današnje Turske.  

Neki od specijaliteta koje obavezno morate probati su semit, šiš kebab (slično našim ražnjićima), lahmacun, kofte (nalik našim ćuftama) i kuzu tandir (jagnjetina sa pirinčem). Od slatkiša tu su neponovljive baklave, alva, raveni, dondurma (turski sladoled) i naravno lokum.

Odeća, posebno kada su u pitanju žene, može biti izazov

U mnogim odmaralištima, standardi kada je u pitanju odevanje su opušteniji i liberalniji. Međutim ukoliko ženska osoba posećujete ruralna područja trebalo bi da se prikladno obuče. To u većini slučajeva znači nošenje pantalona ili dugih skunji i širokih majci. Glavu ne morate prekrivati, osim u slučaju da želite da posetite neke od verskih objekata poput Aje Sofije ili Plave džamije. 

Nećete moći da koristite booking.com, a često možete imati i problema sa Wi-Fi konekcijom

Ukoliko se već nalazite u Turskoj i želite da rezervišete hotelsku sobu preko booking.com portala, nećete uspeti. Naime, ovaj sajt je zabranjen u Turskoj. Možda ćete morati kao nekada da idete od jednog do drugog hotela i potražite smeštaj Takođe, nećete moći da koristite vikipediju ili opciju “cache” kada pretražujete nešto na Google-u.

bodrum-turska
Pexels.com

U hotelima visoke kategorije besplatan Wi-Fi je dostupan i lepo radi. Međutim, ukoliko odsedate u objektima niže kategorije, možda vam internet neće uvek raditi kako treba. U većini slučajeva je prilično spor. 

Poslednju deceniju i nešto više, srpski turisti jako puno posećuju Tursku, pogotovu kada su u pitanju letovanja. Pre svega zbog njenih netaknutih plaža i plavog mora, ali i zbog istorijskih mesta. Međutim, u nekim slučajevima možete poneti i poneko malo lošije iskustvo, ali je razlog tome najčešće nepoznavanje kulture i običaja koji vladaju u Turskoj. Mi vam ipak od sveg srca preporučujemo da ovog leta posetite ovu prelepu zemlju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime