Šta da radiš ako imaš problematičan ten?

0
nega-kože-lica-devojka-ogledalo
Foto: Pexels.com

Savršen i blistav ten odaju utisak nege, brige o koži, zdravlju i lepoti žene. Neverovatno, ali ima slučajeva da neke od nas nikada nisu imale problema sa kožom. S druge strane, one manje srećne žene muku muče sa problematičnom kožom punom akni i bubuljica, mitisera i fleka.

Jednostavno, tip kože diktira savršenosti i nesavršenosti tena. Kako onda doskočiti problematičnoj koži i kako se rešiti ovih problemčića? Rešenja ima…

Nijedna od nas ne voli da u ogledalu ugleda lice prekriveno crvenilom, belim vrhovima bubuljica i drugim nepravilnostima. Taman kada smo pomislile da nas je napustila tinejdžerska problematična koža, iznenada se opet u toku života pojavljuju novi problemi sa tenom.

Dok neka stanja kože zahtevaju samo korektor, druga ukazuju na potencijalno ozbiljne zdravstvene probleme. U tom slučaju, pomoć treba zatražiti od dermatologa. Srećom, priroda pruža efikasne preparate za većinu manjih nedostataka kože. Za sve koji vode računa o lepoti i zdravlju, rešenje se nalazi u prepoznavanju tipa kože i identifikovanja problema.

Suva koža

Hronično dehidrirana koža ili medicinski kseroza, napeta koža, previše suva koža koja se peruta i pomalo svrbi – svakako nije lepa slika u ogledalu. Ima i težih slučajeva suve kože, kada upravo zbog te suvosti, koža puca i krvari. Ono što je potrebno uraditi jeste obezbediti koži prekopotrebnu i neophodnu vlažnost, ali kako?

Foto: Pexels.com

Pravilan način hidratacije kože veoma je važan kod suve kože, jer da bi izvukla maksimalan efekat, moraš na pravi način i da je neguješ. Nanesi hidratantnu kremu odmah nakon tuširanja, kako bi zadržala hidrataciju. Izbegavaj dugačka kupanja i tuširanja previše vrelom vodom i drži se prirodnih sapuna.

Idealni su oni koji ne isušuju kožu i ne sadrže sintetičke mirise i parabene. Hranljiva krema neka ti bude pri ruci kod kuće ili u kancelariji, a dodatno ga nanesi tokom zimskih meseci kada gruba, spoljašnja temperatura i suv vazduh u prostoriji brže dehidriraju kožu.

Ako je tvoja koža i dalje suva i pojavi se crvenilo, rane ili svrab koji izaziva nesanicu, zakaži termin kod licenciranog zdravstvenog radnika. Ovi simptomi mogu ukazivati na osnovnu dijagnozu ekcema, psorijaze ili druge kožne bolesti.

Masna koža i bubuljice

Ako tvoje lice izgleda kao da si upravo izašla iz teretane, verovatno imaš preterano masnu kožu. Proširene pore u T-zoni, kao i akne, siguran su znak da je tvoja koža masna, a da bi na prirodan način rešila ovaj problem, kožu održavaj čistom i izbegavaj preterano čišćenje i isušivanje pranjem. Dovoljno je da to bude ne više od dva puta dnevno.

Izbegavaj ceđenje i stiskanje bubuljica i mitisera, jer to može dovesti do ožiljaka. Umesto toga, parenjem lica dva do tri minuta možeš ukloniti ostatke iz pora. Takođe, nežna masaža lica je pun pogodak.

Preporuka su i redovni tretmani lica sa estetičarom koji je specijalizovan za limfnu drenažu, akupresuru ili gua sha. Isto tako, akne se mogu ukloniti i kremama, kojih na tržištu ima, samo je važno da odabereš onu koja će odgovarati tvom tipu kože.

Fleke na koži

Većina ljudi zna da bi trebalo da potraži medicinsku pomoć kada mladež promeni veličinu ili oblik kako bi se isključio melanom, ali i druge vrste mrlja na koži zaslužuju pažnju. Bele mrlje na inače pigmentiranoj koži mogu ukazivati na vitiligo, autoimuni poremećaj.

Potraži medicinsku pomoć ako tvoja koža razvije žućkastu nijansu, posebno ako je promena pigmentacije praćena jakim svrabom. To može ukazivati na rano oštećenje jetre, koje zahteva medicinsku intervenciju kako bi se izbeglo da problem preraste u cirozu, pa čak i u rak.

Mnoge žene razvijaju „starosne pege“, naročito nakon menopauze. Iako su fizički bezopasne, mogu izazvati emocionalni stres.

devojka-ogledalo-nega
Foto: Pexels.com

Poznato je da neki „uradi sam“ saveti, poput jabukovog sirćeta, sode bikarbone i limunovog soka, osvetljavaju tamne mrlje, ali nisu preporučljivi jer mogu izazvati dalju upalu i dugotrajno oštećenje kože.

Umesto toga, preporuka su biljne obloge i proizvodi napravljeni od biljaka koje sadrže vitamin C, poput hibiskusa, šipka, ženskog plašta ili borovnice.

Crvena koža

Uporan, crveni osip po celom licu i telu mogu ukazivati na ekcem, psorijazu ili atopijski dermatitis. Čak i odojčad mogu razviti ekcem na vlasištu, dok crvenilo na obrazima, nosu, vratu i grudima može ukazivati na rozaceu.

Ekcem, rosaceu i psorijazu treba zaštititi, ali ne i pogoršati spolja. Koristi proizvode koji su i hidratantni i koji mogu omekšati kožu, akoji su napravljeni od umirujućih prirodnih sastojaka poput aloe, kamilice i prirodnih ulja.

Važno je, međutim, potražiti medicinsku ili nutricionističku pomoć i za ova stanja, kako bi se pomoglo u identifikaciji uzroka nastanka ovih stanja, jer to može biti i zbog hrane, ali i zbog nekih unutrašnjih uzroka.

Ispucale usne sa bolnim rezovima

Ispucale, suve i usne koje se ljušte mogu ukazivati na osnovni nutritivni nedostatak. Duboki, bolni rezovi na jednom ili oba ugla zaštitni su znaci ugaonog heilitisa, stanja koje mnogi dermatolozi povezuju sa neadekvatnim unosom vitamina B. Razmisli o uzimanju kvalitetnog dodatka vitamina B, jer to svakako može pomoći.

Previše kolagena – tvrda koža

Skleroderma može učiniti da se oboleli osećaju kao da se polako pretvaraju u neki hibrid čoveka i guštera. Ovo stanje potiče od prekomerne proizvodnje kolagena, što dovodi do mrlja i tvrde kože po celom telu. Skleroderma može ukazivati na osnovni autoimuni poremećaj, pa se obrati lekaru ako se ovo proširi ili ne očisti nakon lokalne primene uobičajenih prirodnih lekova, poput vitamina E.

Druge promene na koži

Svaka promena u teksturi ili tonu kože zaslužuje pažnju.

Upamti, koža je prozor u celokupno zdravlje osobe i može pokazati znakove upozorenja koje smo inače zanemarili. Mnoge promene na koži ne ukazuju ni na šta ozbiljnije od blage alergijske ili nadražujuće reakcije, a prelazak na prirodne, netoksične kozmetičke proizvode bez mirisa može napraviti veliku razliku.

Međutim, postoje retki kožni poremećaji, poput argirije, u kojoj izloženost ili višak unosa koloidnog srebra daje koži plavičastu nijansu. Postoje slučajevi kada i sama možeš rešiti probleme sa tenom, ali i kada treba da zatražiš medicinsku pomoć.

Foto: Pixabay.com

Bilo da se radi o prekomerno masnoj koži, ili, pak, suvoj koži, ili promenama na koži, mnoge žene smatraju da je rešavanje problema s tenom prirodnim proizvodima i tretmanima jednostavno i učinkovito.

Ipak, potrebno je u nekim slučajevima obratiti se lekaru. Takođe, najčešći problemi sa tenom mogu se regulisati zamenom proizvoda punih hemikalija proizvodima za negu kože na biljnoj bazi, onda, redovnim tretmanima lica i korišćenjem dodataka ishrani po potrebi, jer neke probleme sa tenom imamo usled genetike, neki su se pojavili usled neadekvatne ishrane i nezdravog načina života, stresa, pada imuniteta i slično. Izbegavaj alkohol i ostavi cigarete, od toga tvoja koža stari, bora se i deluje starački opušteno. A to sigurno ne želiš, zar ne?

Navike koje loše utiču na tvoj ten

Verovala ili ne, neke navike mogu loše uticati na tvoj ten.

Ne pereš lice pre spavanja? To je velika greška, jer iako ne vidiš prljavštinu na licu, ona je ipak tu, a može doprineti lošem tenu. Koristi neko nežno sredstvo za čišćenje i hidratantnu kremu sa glicerinom ili sa biljnim uljima kako bi koži obezbedila neophodnu hidrataciju.

Ukoliko si pušač, znaj da nikotin smanjuje dotok krvi u kožu, a to znači da ne dobija dovoljno kiseonika i hranljivih materija. Takođe, hemikalije u duvanu oštećuju proteine kolagena i elastina koji daju tvojoj koži strukturu. Osim toga, godine nabiranja usana radi držanja cigarete ili žmirkanja očiju radi sprečavanja dima, mogu produbiti linije i dovesti do više bora na tim područjima. Jedino sigurno rešenje jeste da prestaneš zauvek.

Nemoj da štediš na kremi za sunčanje, jer sunve ima ultraljubičaste zrake koji su veoma štetni za tvoju kožu i ten. Dugotrajna izloženost suncu može dovesti do preranog starenja kože, ali i do raka.

Ako unosiš previše šećera, a manje voća i povrća, to je velika greška! Neka istraživanja su otkrila da dijete bogate šećerom mogu ubrzati proces starenja. To važi za slatke poslastice poput lizalica i sladoleda, kao i skroba u rafinisanim ugljenim hidratima poput belog hleba i testenina. Ishrana prilagođena koži treba da se fokusira na povrće, voće i integralne žitarice. Istraživanja pokazuju da sveže voće i povrće mogu pomoći u sprečavanju oštećenja koja mogu dovesti do starenja kože.

Umesto zaključka

Za savršen ten potrebno je i nešto više od ovoga. Izloženost suncu može da doprinese da tvoja koža postane gruba ako je ne neguješ pravilno, mogu se pojaviti fleke, mogu se pojaviti bore… Izbegavaj opekotine od sunca i oštećenje kože, jer posledice mogu biti veće nego što misliš! Prilikom sunčanja, obavezno koristi kremu za sunčanje, bez obzira gde se nalaziš. Nanesi losion za sunčanje 30 minuta pre izlaska na sunce kako bi upio u kožu. Pobrini se da ostaneš u hladu 10 minuta svaki sat koji provedeš na suncu. Takođe, ne zaboravi da naneseš kremu za sunčanje svaki put kada izađeš iz vode.

Pij puno vode kako ne bi dehidrirala. Voda je veoma važna kada je lepota kože u pitanju. Nsamo zbog hidratacije organizma, već i zbog celokupnog zdravlja. Jedi dosta voća i povrća, ribu, pirinač i sve ono što je bogato prekopotrebnim vitaminima koji će doprineti lepoti i sjaju tvog tena.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime