Prirodom protiv hipertenzije

0
momak-devojka-ruke-srce

Hipertenzija, ili visok krvni pritisak, jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice, uz odgovarajuću terapiju može prerasti u stanje koje ne ometa životne aktivnosti, ali dugoročno gledano, može da prouzrokuje veće posledice.

Hipertenzija podrazumeva povišenu silu pritiska na  unutrašnje zidove arterija prilikom protoka krvi.

Ovakva povišena sila prouzrokuje oštećenja krvnih sudova, a vremenom se razvijaju predispozicije za ozbiljnije kardiovaskularne bolesti, oštećenja bubrega, dijabetes i druga ozbiljna obolenja.

Jedna od opasnosti visokog krvnog pritiska jeste što, ukoliko se ne rade češće kontrole zdravlja, može da se otkrije tek nakon što razvije određene posledice koje zahtevaju ozbiljnije intervencije. 

Simptomi su uočljivi kada je krvni pritisak izuzetno visok i to su: 

  • glavobolja, 
  • jaki bolovi u grudima, 
  • problemi sa disanjem i 
  • aritmija. 

Uz medikamente, pacijentima se savetuje i promena načina života: više fizičke aktivnosti, prestanak pušenja, boravak u prirodi i izbegavanje stresa, a na mestu broj jedan je dijetalna ishrana sa smanjenim unosom soli i masnoća.

Prilagođavanje ishrane

Smanjen unos soli, manje od 2 g dnevno, smanjuje se ukupna količina vode u organizmu  i tako se rasterećuje krvotok. Preporučuje se da se natrijumova so zameni kalijumovom, a unosom više barenog i svežeg povrća kao i voća ubrzava se metabolizam, i stimuliše izlučivanje tečnosti. 

Redukcija telesne težine je poželjna, pogotovo zbog toga što su gojazne osobe konstatno izložene riziku od pojave povećanog krvnog pritiska. Beli i crni luk su dragoceni saveznici u borbi protiv hipertenzije, naročito beli luk koji je prirodni antioksidanat. 

Celer, peršun, svež paradajz ili sok, krastavac kao i sve namernice koji su prirodni diuretici su saveznici u ovoj borbi. 

Nedostatak magnezijuma takođe se povezuje sa povećanim krvnim pritiskom pa je preporuka da se u jelovnik uvrsti što više mahunarki, zelenog lisnatog povrća, integralnih žitarica, masne morske ribe (tuna, losos, sardina) kao i obranog mleka. 

Bosiljak je poželjan kao začin, čak se može koristiti umesto soli.

Čaj od peršuna

Bogat vitaminom C, peršun je idealan u svežem stanju kao začin, ali se može koristiti i u vidu čaja kao diuretik. Spravljanje čaja je jednostavno: 250 ml vruće vode prelije se preko četvrtine šolje svežeg  iseckanog peršuna. Ostavi se da stoji desetak minuta, i nakon ceđenja se doda par kapi limuna.

Ovaj čaj se konzumira dva puta dnevno, a nakon nedelju dana treba napraviti pauzu od bar pet dana, pa nastaviti. U nedostatku svežeg može se koristiti i sušeni list peršuna.

Cvekla: prirodni neprijatelj hipertnezije

Pored toga što je prepuna vitamina, cvekla je odlična za snižavanje krvnog pritiska, ali povoljno deluje i na digestivni trakt i nervni sistem. Njeno dejstvo je vrlo efikasno, nekoliko sati nakon konzumacije, a može se koristiti kao salata ili sok.

Sok od sveže cvekle sa limunom kao dodatkom povoljno deluje i na snižavanje nivoa holesterola, ali je vrlo efikasan i za snižavanje krvnog pritiska. Salata od cvekle, u ovu svrhu, pravi se tako što se u 300 g rendane cvekle doda pola kašičice seckane mirođije, kašika maslinovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.

Hibiskus: lek za srce i krvne sudove

Pored blagodati za srce i krvne sudove, hibiskus deluje i na snižavanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Ova aromatična biljka je od koristi i za redukciju telesne težine , ali je odlična i za poboljšanje zdravlja jetre i otklanjanje bakterioloških infekcija.

Čaj od hibiskusa spravlja se tako što se kašika sušenih cvetova prelije sa 200 ml prethodno proključale vode. Nakon stajanja od 3 minuta čaj procediti i tek onda je spreman za konzumiranje. 

Najbolji efekti se postižu sa minimalno tri šolje čaja dnevno, i neškodljiv je ako se koriti i u dužem vremenskom periodu.

Laneno seme: višestruka korist

Pored toga što je odlično za snižavanje krvnog pritiska, laneno seme utiče i na sniženje nivoa holesterola i glukoze u krvi. Bogato je vlaknima i odlično je za poboljšanje crevne flore, ubrzavanje i regulaciju metabolizma i kao lek za opstipaciju. 

Ovo seme predstavlja riznicu omega 3 masnih kiselina pa je nezaobilazno kao preventiva od nastanka kardiovalskularnih bolesti, na prvom mestu infarkta. 

Koristi se tako što se seme samelje, najbolje na mašinici za mlevenje šećera u prah, i potopi se u nemasni jogurt, ili mleko, ili doda voćnim salatama, ili bilo kom drugom izgnječenom ili izrendanom voću. 

Bitno je da pre konzumacije  pripremljeno jelo odstoji najmanje par sati za koje vreme će se korisni sastojci lanenog semena aktivirati. 

Seme lana brzo užegne pa je preporučljivo samleti svaki dan manju količinu,  ili ga čuvati u frižideru.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime